Cele 4 puncte de interes major de pe agenda discuţiilor la summitul G8

84

Liderii primelor opt cele mai mari economii ale lumii s-au reunit vineri, în apropiere de Washington, pentru a căuta soluţii la criza datoriilor europene, care ameninţă să scape de sub control și să pună în pericol și revenirea economică a SUA.

Frământările din Grecia și-au luat tribut din credibilitatea economică a celor 17 state care au adoptat moneda europeană unică, scrie AP.

Gravitatea situaţiei escaladează când costurile împrumuturilor pentru guvernele deja îndatorate cresc, iar investitorii părăsesc băncile văzute ca slabe. Rata șomajului cunoaște o expansiune istorică, iar pieţele globale sunt pe muchie de cuţit.

Acesta este contextul în care reprezentanţii ţărilor din G8 (SUA, Germania, Franţa, Marea Britanie, Japonia, Rusia, Italia și Canada) s-au întâlnit la Camp David pentru a negocia măsurile care să ducă la o soluţionare a crizei din zona euro.

Liderii ţărilor G8 au pledat pentru o zonă euro puternică şi unită, având Grecia ca stat membru. Accentuând că „Redresarea economiei mondiale arată semne promiţătoare, dar persită curente contrare importante", liderii G8 au propus patru măsuri cheie pentru sprijinirea obiectivului de redresare.

1. Susţinerea creşterii economice şi a economiei. „Imperativul nostru este încurajarea creşterii economice şi a creării de locuri de muncă", au afirmat liderii G8, într-un comunicat conclusiv citat de AFP. Ei au adăugat că "salută discuţiile (aflate) în curs în Europa referitoare la modul de a genera creştere" economică.

Analiștii s-au așteptat ca președintele american Barack Obama să facă presiuni pentru ca Germania să ușureze povara austerităţii cu ajutorul unor politici de creștere. În plus, liderul de stat l-a primit pe noul președinte francez, François Hollande, ca pe un potenţial aliat în promovarea politicilor de expansiune și un factor care să tempereze avântul spre austeritate al cancelarului german, Angela Merkel.

2. Susţinerea zonei euro. „Suntem de acord asupra importanţei de a avea o zonă euro puternică şi unită în vederea stabilităţii şi redresării (economice) mondiale şi ne exprimăm interesul de a vedea Grecia rămânând în zona euro, respectându-şi, în acelaşi timp, angajamentele", s-au pronunţat liderii G8.

Premierul britanic, David Cameron, și-a arătat sprijinul în această privinţă, el declarând joi că liderii din zona euro trebuie să-și ia angajamentul unor pași urgenţi pentru a sprijini moneda unică, dacă vor să evite o implozie majoră pe continent, scrie The Guardian.

Primul ministru a subliniat totodată și importanţa ca Grecia și zona euro să adopte acţiuni decisive pentru a asigura stabilitatea financiară și a preveni contagiunea. Sfatul a venit în acea zi cu decizia agenţiei Fitch de a retrograda ratingul pe termen lung al datoriei Greciei de la „B-" la „CCC". Agenţia de rating a justificat decizia prin riscul „ridicat" de ieşire a ţării din zona euro, informează Mediafax.

Același risc l-au avut în vedere și investitorii la bursă, care au generat vineri cel mai abrupt declin săptămânal din noiembrie 2011, din cauza temerilor privind criza datoriilor de stat, antrenate de retrogradarea băncilor spaniole de către Moody's şi a ratingului Greciei de către Fitch.

3. Lupta împotriva deficitelor. Liderii G8 s-au angajat să îşi respecte „responsabilitatea bugetară şi, în acest context, susţinem politici de consolidare bugetară durabile şi inteligente, care ţin cont de situaţiile economice ale ţărilor", se arată în comunicatul oficial citat de AFP.

4. Lupta împotriva protecţionismului. Şefii celor mai puternic industrializate ţări au subliniat „importanţa pieţelor deschise şi a unui sistem comercial echitabil, robust şi fondat pe reguli" şi şi-au întărit "angajamentul de a ne abţine de la măsuri protecţioniste".

Deşi nu este legată direct de situaţia economică mondială, pe minuta discuţiilor la summitul G8 2012 s-a aflat şi situaţia din Siria, liderii dorind o „tranziţie politică rapidă" în ţara aflată încă în conflict. Preşedintele american a dat asigurări că el şi partenerii săi susţin planul de pace al emisarului internaţional Kofi Annan.