Coasta de Fildeș: criza s-a terminat cu arestarea președintelui

70

Liderul ivorian, Laurent Gbagbo, a fost arestat luni, 11 aprilie, după aproape o jumătate de an de lupte armate și tensiuni politice și sociale de la alegerile din noiembrie 2010.

Arestarea președintelui din Coasta de Fildeș a avut loc după ce elicoptere militare au deschis focul asupra forţelor militare fidele președintelui. „Franţa a intervenit la cererea secretarului general ONU de a neutraliza armele de calibru pe care Gbagbo le-a folosit împotriva populaţiei civile", a spus ministrul francez de externe, Alain Juppe. Trupele franceze au avut ca misiune ONU monitorizarea și securitatea străinilor. „După aceea au fost forţele republicane ivoriene, inclusiv forţele lui Ouattara, cele care au intrat în reședinţa prezidenţială și l-au arestat pe Gbagbo."

Hillary Clinton a afirmat că arestarea lui Gbagbo este un semnal trimis „dictatorilor" cu privire la „dispreţuirea vocii propriului popor care cere alegeri libere și cinstite". La momentul alegerilor din noiembrie, Gbagbo depășise deja mandatul de președinte cu 5 ani, după un deceniu de putere la Abidjan. Contracandidatul său, Alassane Ouattara, care a câștigat alegerile a fost susţinut de puterile internaţionale care l-au recunoscut ca președinte ales.

În urma crizei care s-a extins din 2010, mai mult de 1 milion de oameni sunt refugiaţi, peste 100.000 au părăsit ţara și peste 1.000 și-au pierdut viaţa. „Coșmarul s-a sfârșit pentru populaţia din Coasta de Fildeș", a spus ambasadorul ivorian la ONU.

Niciun articol afișat