Congresul şi Casa Albă nu-l iartă pe Edward Snowden

61

Casa Albă şi cei mai mari legislatori americani resping cererea de clemenţă a lui Snowden, considerând că acesta a încălcat legea SUA.

Edward Snowden a cerut ajutor internaţional pentru a convinge SUA să renunţe la acuzaţiile de spionaj împotriva lui, prin intermediul unei scrisori înmânate unui politician german. Casa Albă susţine că Snowden a încălcat legile, motiv pentru care ar trebui să se întoarcă în SUA şi să se supună justiţiei, notează BBC.

Snowden a fugit în luna iunie în Rusia, după ce a publicat date despre spionajul telefonic şi online al SUA asupra altor ţări. Acolo a primit azil temporar, până în iulie 2014. Săptămâna trecută, un parlamentar german s-a întâlnit cu Snowden la Moscova, unde acesta şi-a manifestat dorinţa de a oferi guvernului Germaniei informaţii despre spionajul efectuat de Agenţia Naţională de Securitate (NSA).

Intenţia lui Snowden a fost exprimată printr-o scrisoare pe care Hans-Christian Stroeble a arătat-o reporterilor în cadrul unei conferinţe de presă, vineri, 1 noiembrie, la Berlin. Printre altele, în această scrisoare Snowden afirmă că a spune adevărul nu este o crimă, chiar dacă SUA îl persecută şi îl acuză de spionaj.

Dianne Feinstein, senator democrat, a declarat că dacă Snowden ar fi dorit într-adevăr să facă un bine, ar fi raportat în mod privat comisiei pe care o conduce, lucru pe care a ales să nu-l facă. Ea consideră că Snowden face un deserviciu enorm SUA, motiv pentru care cererea de clemenţă trebuie respinsă.

Presupusul spionaj a stârnit mari îngrijorări pe plan internaţional, fisuri diplomatice şi furie crescândă din cauza rapoartelor conform cărora SUA şi-ar fi spionat aliaţii.