A crescut incidenţa cancerului la sân la femeile sub 40 de ani din Europa

59

Deși cazurile de cancer mamar la persoanele tinere sunt rare, numărul de femei sub 40 de ani care suferă de această afecţiune a crescut în Europa, avertizează cercetătorii francezi și italieni, scrie BBC.

Experţii au analizat fenomenul apariţiei cancerului la sân în rândul femeilor sub 40 de ani din șapte ţări europene: Belgia, Bulgaria, Franţa, Italia, Spania, Portugalia și Elveţia. Demersul a durat 18 ani, în perioada 1990-2008.

Concluziile au arătat că numărul de cazuri de cancer mamar a crescut cu un procent în rândul femeilor sub 40 de ani. În plus, cercetătorii subliniază în studiu: „Creșterea incidenţei a fost mai mare în cazul femeilor sub 35 de ani și în cazul carcinomelor ductale (un tip de tumoră situată în canalele glandei mamare)."

Oamenii de știinţă sunt de părere că acest fenomen ar putea fi pus fie pe seama diversificării factorilor de risc ce favorizează dezvoltarea cancerului mamar, fie pe seama îmbunătăţirii metodelor de diagnosticare. „Dar nu am putut distinge în mod clar între aceste două explicaţii nonexclusive", adaugă experţii.

Pentru a reduce riscul de dezvoltare a cancerului mamar, Jessica Kirby, manager de informaţii privind sănătatea la Cancer Research UK, le sfătuiește pe femei să aibă o viaţă activă, să evite consumul de alcool și să se adreseze imediat medicului atunci când sesizează schimbări la palparea sânilor, citează BBC.

Studiul a apărut în jurnalul de specialitate Cancer Epidemiology.