Contracandidaţii republicani au început războiul cu Obama

23

Șapte republicani cu ambiţii prezidenţiale s-au întâlnit în prima confruntare televizată a campaniei electorale din 2012, organizată de CNN. Încercând să-și atragă nominalizarea din partea partidului, cu toţii l-au atacat pe actualul președinte, evitând să se critice reciproc.

Fostul guvernator al statului Massachusetts Mitt Romney, pe prima poziţie în sondaje, l-a acuzat pe Obama că a atras America într-un faliment. Fost speaker al Camerei Reprezentanţilor, Newt Gingrich a afirmat că noul președinte va pune capăt a ceea ce el a numit „depresia Obama". Michele Bachmann, aleasă în Camera Reprezentanţilor a criticat programul de reformă a sistemului de sănătate și a prezis că președinţia lui Obama va fi de un singur mandat. Fostul senator de Pennsylvania Rick Santorum a criticat politicile „opresive" din zona finanţelor și afacerilor, iar fostul guvernator al statului Minnesota Tim Pawlenty a criticat percepţia lui Obama conform căreia America este „unul dintre egalii lumii". Congresmenul Ron Paul a punctat și el politicile monetare acuzând că acestea sunt cauza dificultăţilor economice prin care trece ţara. Fostul mogul Herman Cain din Georgia a cerut stimularea creării de noi locuri de muncă.

Cele mai criticate aspecte ale administraţiei Obama au fost economia, reforma sistemului de sănătăte și asigurări și politica internaţională. Cinci din cei 7 s-au declarat împotriva căsătoriilor gay. Alte subiecte discutate au fost avortul, imigraţia, locul bisericii atât în relaţia cu statul dar și în viaţa președintelui.

Mai sunt și alţi potenţiali candidaţi care se vor anunţa în curând, cum este fostul ambasador american în China și fost guvernator al Utah, Jon Huntsman. Un alt nume așteptat este al fostului guvernator din Alaska, Sarah Palin, dar și Rick Perry, guvernatorul statului Texas sau Rudy Giuliani, fostul primar al New York-ului.

Primele alegeri în tabăra republicană vor avea loc în februarie 2012 în statul New Hampshire.

(foto: CNN)