Coreea de Nord ameninţă că atacă SUA. De ce nu reacţionează nimeni?

146

Coreea de Nord a anunţat marţi că deţine rachete strategice capabile să lovească teritoriile învecinate, dar şi Statele Unite ale Americii, însă anunţul nu a provocat nicio reacţie.

Anunţul a fost făcut într-un comunicat de presă, difuzat de agenţia oficială de presă nord-coreeană KCNA, ca răspuns la noul acord între Washington şi Seul pentru creşterea razei de acţiune a rachetelor sud-coreene. Comunicatul afirmă că rachetele strategice nord-coreene au „în raza de acţiune nu doar forţele americane din peninsula coreeană, ci şi Japonia, Guam (teritoriu american din Pacific, n.r.) şi chiar teritoriul Statelor Unite".

Bomba nucleară a constituit punctul fierbinte în relaţiile dintre SUA şi Iran, care se crede că are resursele să producă bomba nucleară, pentru care ar fi suficient un an – potrivit unui raport american al Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică. Însă, spre deosebire de numeroasele temeri şi preocupări ale oficialilor SUA cu privire la Iran, ameninţările venite din Coreea de Nord nu sperie pe nimeni.

Coreea de Nord încearcă de câteva decenii să îşi îmbunătăţească tehnologia în acest domeniu, iar regimul comunist dispune de 800 de rachete mobile printre care 600 de rachete Scud ce reprezintă un pericol imediat pentru Coreea de Sud. Totuşi, nord-coreeenii nu au încă tehnologia pentru a dota rachetele cu focoase nucleare, iar încercările anterioare de a lansa reachete s-au soldat cu eşecuri.

În luna aprilie, Coreea de Nord a încercat să lanseze o rachetă pentru a plasa un satelit pe orbita Pământului, dar lansarea a fost nereuşită.