Criminalul de război gen. Ratko Mladic a fost arestat

147

După 16 ani de urmărire, joi a fost arestat Ratko Mladic, unul dintre cei mai căutaţi oameni pe continentul european. El este acuzat că a ordonat uciderea a 8000 de musulmani, bărbaţi și băieţi în orașul bosniac Srebrenica în 1995.

Generalul Mladic, acum în vârstă de 69 de ani, a fost unul dintre cei mai căutaţi fugari din lume. Pe capul său era pusă o recompensă de 10 milioane de euro oferită de guvernul sârb plus alte 5 milioane de dolari din partea ministerului de externe american. În războiul din Bosnia el a condus forţele armatei sârbe bosniace. A fost acuzat de Tribunalul Penal Internaţional de crime împotriva umanităţii, crime de război pentru masacrul asupra musulmanilor, și condamnat în lipsă la închisoare pe viaţă.

Judecătorul TPI Fouad Riad vorbește despre „atrocităţi inimaginabile" la care au fost supuse victimele de război, între care se numără execuţii în masă, gropi comune, mutilări, ucideri ale copiilor în faţa părinţilor, canibalism forţat. Experţi în dreptul internaţional speră ca arestarea lui Mladic să fie un puternic semnal de alarmă pentru alţi lideri dictatoriali, în special Moammar Gadhafi.

Masacrul de la Srebrenica este considerat cel mai crunt din Europa după atrocităţile din timpul celui de-al doilea război mondial. Mediafax citează declaraţia secretarului general al NATO conform căreia, „În calitate de comandant militar al sârbilor bosniaci, generalul Mladic a jucat un rol cheie într-unul din cele mai întunecate episoade ale istoriei Balcanilor şi Europei, inclusiv în asedierea Sarajevo şi masacrarea a mii de bărbaţi şi băieţi bosniaci la Srebrenica în 1995. Anders Fogh Rasmussen a mai precizat că, la aproape 16 ani de la inculparea lui Mladic pentru genocid, „arestarea sa oferă în sfârşit şansa de a se face dreptate".

Salutată la nivel internaţional, prinderea lui Mladic a fost prezentată ca o victorie a guvernului sârb și o apropiere de Europa. Președintele Boris Tadic s-a arătat bucuros de vestea arestării: „Am încheiat o perioadă dificilă a istoriei noastre și am înlăturat pata care trena pe faţa Serbiei și a sârbilor, oriunde ar trăi." Serbia a fost împiedicată să adere la UE în urma tergiversării și insuccesului în prinderea lui Mladic. „La întrebarea dacă Serbia e azi mai aproape de UE decât a fost ieri, răspunsul este absolut, da", a spus comisarul pentru extinderea UE Stefan Fuele. Alţi pași critici vor rămâne de făcut, cum ar fi recunoașterea independenţei Kosovo sau prinderea unui alt fugar, Goran Hadzic, liderul sârbilor din Croaţia.

Deși alte personaje cunoscute precum Radovan Karadzic sau Slobodan Milosevic au fost aduse la Haga, fostul lider militar Mladic a dispărut din societate, rudele cerând autorităţilor să îl declare mort. În timp a devenit un erou al ultra-naţionaliștilor. După anunţul arestării sale guvernul sârb a interzis orice adunări publice și a întărit securitatea pentru a preveni manifestaţiile ultra-naţionaliste . În schimb Partidul Radical Sârb l-a numit pe Mladic „erou".

Niciun articol afișat