Criza Frăţiei Musulmane depășește graniţele Egiptului

26

La doi ani după Primăvara Arabă, peisajul din regiune este un amestec de autocraţii rezistente, fronturi de luptă și state aflate în tranziţie. În acest peisaj, Frăţia Musulmană lovită la unison de milioane de egipteni și de elita militară, are acum un nou dușman: guvernul Emiratelor Arabe Unite.

Potrivit unei relatări The Atlantic, nu mai puţini de 69 de membri activiști ai partidului au fost condamnaţi la închisoare, sub acuzaţia de complot împotriva statului. Organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului au reacţionat dur la decizie, Amnesty International a numit procesul „profund nedrept", iar acuzaţiile „dubioase". La Washington, scriu jurnaliștii The Atlantic, există un consens între grupurile de analiză politică și cadrele de cercetare din guvern, cum că Frăţia Musulmană din Emirate este un grup pașnic, iar acuzaţiile guvernului arab sunt suspecte.

În același timp, în Egipt, oficiali ai Frăţiei au dezvăluit că negociază în secret cu armata egipteană, în ciuda represaliilor îndreptate spre liderii grupului. Un fost ministru din timpul mandatului președintelui Morsi, Mohamed Ali Bishr, a admis că s-a întâlnit săptămâna trecută cu înalţi oficiali din armata egipteană, pentru a discuta eventualele compromisuri asumate de cele două părţi. El a spus că Frăţia ar putea fi de acord cu îndepărtarea lui Morsi, doar dacă ar fi mai întâi readus la preşedinţia Egiptului, pentru a-şi alege propria cale de retragere.