Turnul Eiffel, transformat în simbol al comunităţii gay?

137

De ziua naţională a Franţei, după tradiţionalele artificii din faţa Turnului Eiffel, simbolul ţării s-a luminat în culorile curcubeului. Mesajul a luat prin surprindere, deoarece curcubeul este simbolul egalităţii în drepturi a persoanelor homosexuale, chiar dacă autorităţile au explicat a doua zi că intenţia a fost cu totul alta.

Cei care nu sunt de acord cu căsătoriile gay au văzut în curcubeu reamintirea recentei legalizări a căsătoriilor gay de către administraţia Hollande, deşi majoritatea francezilor nu sunt de acord nici măcar acum cu această decizie.

De altfel, în lunile premergătoare legalizării, Parisul a fost gazda unor ample manifestaţii împotriva căsătoriilor între persoane de acelaşi sex.

În plus, în timpul transmisiunii în direct, voci din off spuneau: „Toţi oamenii – bărbaţi, femei şi copii – sunt egali. Acest curcubeu este o paletă în care fiecare om este o nuanţă. (…) Pentru fiecare om, aceleaşi şanse", relatează Le Figaro. Tocmai acest discurs i-a făcut pe mulţi să creadă că jocul de lumini are legătură cu căsătoriile gay.

Reţelele sociale au fost asaltate cu mesaje împotriva căsătoriei gay, dar care au cerut şi demisia preşedintelui Francois Hollande.

Ulterior, într-un mesaj pe Twitter, municipalitatea pariziană a clarificat semnificaţia curcubeului, anunţând: „Ieri, Turnul Eiffel a strălucit în culorile Africii de Sud. Alte ţări au avut dreptul la un omagiu colorat".