Criză în Irak și Siria: jihadiștii proclamă un „califat islamic”

765

Gruparea care a alarmat Bagdadul, asediind teritorii extinse din nordul şi vestul ţării, a anunţat instaurarea „califatului islamic”. Liderul grupării islamice este Abu Bakr Al-Bagdadi, numit deja de către susţinători „calif al tuturor musulmanilor”.

La începutul lunii iunie, jihadiştii din Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL), au lansat o ofensivă-fulger în nord-vestul Irakului şi nord-estul Siriei. În doar câteva zile, au reuşit să avanseze până în apropierea Bagdadului şi să ocupe cele mai importante oraşe din zonă. Toate acestea au surprins guvernul irakian, care a declarat stare de urgenţă.

La începutul săptămânii acesteia, SIIL a anunţat instaurarea unui „califat islamic”, regim politic dispărut în anul 1924, care urmează să fie impus în teritoriile ocupate. „În cursul unei reuniuni, Shura (consiliul) Statului islamic a decis să anunţe instaurarea unui califat islamic şi să desemneze un calif pentru Statul musulmanilor. Jihadistul Al-Bagdadi a fost desemnat drept calif al musulmanilor”, declara Abu Mohammad Al-Adnani, purtătorul de cuvânt al SIIL. Gruparea, mult mai de temut decât Al Qaeda, a ocupat o mare parte din ceea ce jihadiştii numesc estul şi nordul Siriei, punctează Mediafax.

Momentul proclamării „califatului islamic” coincide cu sosirea a cinci avioane de vânătoare Sukhoi 25, trimise de Rusia. Cu ajutorul acestora, autorităţile guvernamentale speră ca Forţele Armate să reuşească să recupereze teritoriile ocupate de insurgenţi. Guvernul lui Nuri Maliki a fost nevoit să cumpere avioanele ruseşti din cauza faptului că SUA întârzia să trimită cele 36 de avioane F16 pe care le promiseseră. Premierul irakian declara pentru BBC că „nu ar fi avut loc nimic din cele întâmplate dacă ar fi primit ajutor la timp”. Washingtonul a declarat că va trimite „cât mai repede posibil” avioanele şi, de asemenea, 200 din cele 500 de rachete cumpărate de autorităţile arabe.

Sistemul politic instaurat, acela de „califat islamic”, presupune guvernarea tuturor musulmanilor de către un calif, care devine cea mai mare autoritate în ceea ce priveşte politica şi religia. Tocmai pentru aceasta, toţi musulmanii trebuie să-i jure credinţă şi să-l susţină pe Ibrahim ibn Awad, cunoscut sub numele de Abu Bakr Al-Bagdadi, lider al noului califat. Potrivit grupării, teritoriile care se află sub controlul califatului se întind de la Alepo (nord-vestul Siriei) până la Diyala (estul Irakului).