Cum îi văd bucureştenii pe parlamentarii și primarii lor

38

Niciunul dintre parlamentarii bucureşteni nu beneficiază de încrederea majorităţii bucureștenilor, relevă un raport GoPOL. Bucureştiul a fost cotat ca având cele mai greu de câştigat colegii, și de aceea sondajul CURS preliminar raportului a dorit să afle ce imagine au parlamentarii bucureşteni, după mai mult de trei ani de mandat.

Niciunul dintre parlamentarii bucureşteni nu beneficiază de încrederea majorităţii bucureștenilor, relevă un raport GoPOL. Bucureştiul a fost cotat ca având cele mai greu de câştigat colegii, și de aceea sondajul CURS preliminar raportului a dorit să afle ce imagine mai au parlamentarii bucureşteni, după mai mult de trei ani de mandat. 

Nu există deocamdată favoriţi neţi în alegerile pentru locurile de senator şi deputat de Bucureşti, deoarece nici unul dintre parlamentarii de Bucureşti nu beneficiază de încrederea bucureştenilor într-o proporţie majoritară. Toţi parlamentarii cu privire la care au fost chestionaţi bucureștenii se află sub 50% nivel de încredere, ceea ce înseamnă că publicul bucureştean nu se simte reprezentat de aceştia.

 

Investiţi cu cea mai multă încredere sunt Cristian Ţopescu (40%), Crin Antonescu (39%), Ecaterina Andronescu (32%).

 

În Ecaterina Andronescu, Crin Antonescu sau Cristian Diaconescu învestesc încredere mai ales bucureștenii de peste 61 de ani, cu studii superioare si cu venituri peste medie.

 

În schimb, Sulfina Barbu, Anca Boagiu sau Vasile Blaga sunt susţinuţi de bucureștenii cu vârsta cuprinsă între 31 și 60 ani, cu studii superioare și cu venituri peste medie.

Bucureșteanul care îi acordă încredere lui Cristian Ţopescu, primul în topul încrederii bucureștenilor, are vârsta de 61 de peste 61 de ani, studii gimnaziale și venituri sub medie.

Încrederea bucureștenilor în primarii lor

În cazul edililor din București, situaţia este complet diferită. Primarul general Sorin Oprescu nu şi-a micşorat capitalul politic. Astfel, 56% dintre bucureşteni se declară mulţumiţi şi foarte mulţumiţi de prestaţia lui Sorin Oprescu iar 63% dintre cei care şi-au exprimat o intenţie de vot (80% din eşantionul total) ar vota un Sorin Oprescu, sprijinit de USL.

 

Principalul eşec al proiectului administrativ derulat de Sorin Oprescu în ultimii patru ani este nerezolvarea problemei câinilor fără stăpân. Sondajul arată că nemulţumirea nu este totuși atât de mare pentru a genera un vot împotriva Primarului General sau absenteism.

 

În ceea ce piveşte primăriile de sector, opinia bucureştenilor este foarte clară în 5 dintre cele 6 sectoare. Primarul cu cea mai mare susţinere din partea electoratului său este Andrei Chiliman (sectorul 1): 89% se declară mulţumiţi şi foarte mulţumiţi de activitatea sa. Priza mare pe care Andrei Chiliman o are la electoratul din propriul sector s-ar putea explica prin faptul că fie a rezolvat, fie a dat senzaţia că a soluţionat majoritatea urgenţelor administrative ale bucureştenilor de aici.

 

Acesta este urmat de Cristian Popescu „Piedone” (sectorul 4), cu 84% dintre preferinţele alegătorilor din sectorul său, Neculai Onţanu (sectorul 2) cu 79%, Liviu Negoiţă (sectorul 3) cu 76% şi Marian Vanghelie (sectorul 5) cu 52%. Cristian Poteraş, primarul sectorului 6, este singurul primar de sector de care alegătorii sunt mulţumiţi doar 43%.

 

Concluziile au fost redactate pe baza măsurărilor şi cercetărilor efectuate de către experţii institutelor CURS şi GeoPOL la început de an electoral. Documentul şi-a propus atât interpretarea datelor curente ale competiţiei electorale la nivel de municipiu, respectiv sectoare, cât şi identificarea unor tendinţe implicite ale jocului electoral ce vor influenţa strategia actorilor politici implicaţi.

Sursa: Raport GeoPOL

Niciun articol afișat