Cum se vede căderea guvernului român în presa internaţională

40

Măsurile de austeritate sunt de vină pentru etapa extrem de dificilă în care se află, la momentul actual, Guvernul României, apreciază presa internaţională. Criza economică, ce a dus la acceptarea creditelor internaţionale și, implicit, la aplicarea unor măsuri de austeritate pentru acoperirea cheltuielilor, și-a luat un tribut masiv din stabilitatea politică a ţării.

Wall Street Journal precizează că tot mai multe guverne din Uniunea Europeană se destramă, experimentând mari presiuni exercitate din partea Fondului Monetar Internaţional, valabil și pentru guvernul Româiei care, în luna martie, a acceptat un împrumut în valoare de 5 miliarde de euro de la FMI și UE.

Și Deutsche Welle și Associated Press consideră situaţia economică responsabilă pentru schimbăriile de Guvern, subliinind faptul că 16 tări membere UE au întâminat aceași situaţie.

Situaţia României este comparată cu cea a Cehiei, al cărei guvern însă a rezistat moţiunii de cenzură.

Postul de radio RFI este de părere că propria politică a Guvernului Ungureanu, privind o serie de privatizări, a cauzat cădrerea sa, determinând mai mulţi deputaţi să se alăture opoziţiei.

CNN notează că valul de dezertări a condus la tensiuni în cadrul coaliţiei guvernamentale, reprezentate de Partidul Liberal-Democrat, etnicii maghiari şi grupul minorităţilor.