SUA: numărul bebeluşilor născuţi cu simptome de sevraj s-a triplat

51

Cercetătorii din SUA avertizează că numărul de bebeluşi care se nasc cu simptome de sevraj, în urma drogurilor pe bază de opiu, s-a triplat în ultimii 10 ani, din cauza numărului în creştere al femeilor gravide, care abuzează de narcotice legale şi ilegale, precum Vicodin, OxyContin şi heroină, informează AP.

Numărul nou-născuţilor cu simptome de sevraj a crescut de la 1 la 1.000 de bebeluşi născuţi în anul 2000, la 3 la 1.000, dintre cei născuţi în 2009. Mai mult de 13.000 de nou-născuţi au fost afectaţi în 2009, spune studiul, primul realizat la nivel naţional, pe această problemă.

Bebeluşilor li se administreză doze mici de metadonă pentru a-i dezobişnui de droguri, o metodă pe care doctorii o consideră mai sigură, decât să nu le administreze niciun fel de tratament, lucru care ar putea cauza crize periculoase şi chiar moarte, spune dr. Mark Brown, şeful secţiei de pediatrie de la Eastern Maine Medical Center.

Dr. Stephen Patrick, autorul principal al studiului publicat în Journal of the American Medical Association, a caracterizat problema drept o „epidemie”, care cere atenţia autorităţilor.

Alţii însă consideră că problema este exagerată şi că rezultatele studiului ar putea descuraja oamenii să mai urmeze tratamentele cu antiinflamatoare prescrise de medici, pentru motive legitime, de exemplu victimele accidentelor sau cei care iau metadonă pentru a scăpa de dependeţa de droguri.