Decizie istorică: Limba română este limba de stat a Republicii Moldova

407

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis că limba română este limba de stat în Republica Moldova, punând astfel capăt unui conflict ce apărea între două documente oficiale: Declaraţia de Independenţă (emisă în 1991) şi Constituţie (emisă în 1994).

Forul Suprem Legislativ de la Chişinău a arătat că Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova din 1991 prevalează în faţa Constituţiei, din 1994, limba oficială a statului fiind limba moldovenească, identică cu limba română.

Următorul pas este ca parlamentul să modifice art. 13 din Constituţie, în care se arată că limba oficială în stat este cea moldovenească. Este foarte posibil însă ca modificarea Constituţiei să nu fie simplă, fiind nevoie de o majoritate de două treimi.

În ceea ce priveşte implicaţiile, Dan Dungaciu, analist de politică externă, a declarat că decizia nu vizează numai limba. „Asta înseamnă că tot este în Declaraţia de Independenţă prevalează. În Declaraţia de Independenţă apare că Basarabia a fost ocupată de URSS. Un alt lucru este că ziua ocupaţiei sovietice este zi de comemorare în Republica Moldova. Sunt foarte multe lucruri care apar în Declaraţie, având acum girul Curţii Constituţionale", explică Dungaciu.

În plus, la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, statul va putea beneficia de documentaţia în limba română pregătită deja de România. După aderare, în Uniunea Europeană vor exista două state care vor avea limba română ca limbă oficială.

Sursa: Publika