Franţa a deschis o anchetă în cazul programului american de spionaj PRISM

19

Parchetul din Paris a deschis o anchetă preliminară privind programul PRISM, prin care Agenţia Naţională Americană pentru Securitate este acuzată că ar fi spionat comunicaţiile electronice mondiale efectuate pe servicii online precum Facebook, Google, sau Skype.

Această anchetă a fost deschisă pe 16 iulie, pentru „accesul şi menţinerea frauduloasă într-un sistem de prelucrare automată a datelor", „colectare ilegală de date cu caracter personal", „atingere adusă intimităţii vieţii private" şi „violarea secretului corespondenţei", a precizat o sursă judiciară, citată de AFP.

Potrivit plângerii consultate de AFP, „experţi apreciază că (aceşti furnizori de acces) nu pot ignora colectarea de date, materiale găzduite pe serverele lor şi că ar fi fost obligaţi să creeze mijloacele tehnice necesare permiterii colectării".

Patrick Baudouin, avocat în cadrul Federaţiei Internaţionale a Drepturilor Omului a salutat deschiderea anchetei, declarându-și totodată speranţa că aceasta „nu este doar de circumstanţă şi că va conduce la investigaţii cât mai aprofundate posibil, cu voinţa de a elucida atingerile aduse vieţii private comise de NSA."