Un motiv intuitiv pentru care oamenii inteligenţi resping religia

302

Persoanele inteligente nu resping religia pur și simplu pentru că este greșită, ci o resping pentru că mediile sociale în care trăiesc îi conduc la credinţa că religia este eronată. Aceasta este opinia pe care Jordan Monge, directoarea regională a asociaţiei Veritas Forum, a argumentat-o într-un editorial pentru Christianity Today.

O meta-analiză recentă a descoperit existenţa unui raport invers proporţional între inteligenţă și religiozitate. Altfel spus, cercetătorii au arătat că există o corelaţie între un IQ scăzut și o religiozitate ridicată.

Corelaţia nu trebuie însă confundată cu cauzalitatea, atrage atenţia Monge, repetând practic și interpretarea oferită de cercetători. „Doar pentru că oamenii inteligenţi sunt mai puţin credincioși nu înseamnă că inteligenţa lor îi determină să respingă religia", avertizează editorialista.

În schimb, consideră ea, influenţa mediului în care trăim ar putea avea un rol cauzal semnificativ. „Persoanele inteligente nu resping religia pur și simplu pentru că este greșită, ci o resping pentru că mediile sociale în care trăiesc îi conduc la credinţa că religia este eronată", a explicat Monge.

„Rezultatele cercetătorilor par să se potrivească pe o anume matrice culturală", a mai spus editorialista. „În SUA presupunem că oamenii inteligenţi se maturizează și resping credinţa. Adolescenţi credincioși merg la facultăţi seculare, nu se mai duc la biserică și devin sceptici. Pe măsură ce indivizii se așază în această matrice, povestea devine o profeţie care se împlinește singură", a conchis Monge.