Franţa: campania electorală devine din ce în ce mai dură pe ultima sută de metri

106

Socialistul François Hollande, încrezător în victoria sa, şi preşedintele în exerciţiu Nicolas Sarkozy, devansat în sondaje, au devenit mai incisivi înaintea dezbaterii de miercuri, singura confruntare dintre cei 2 înaintea turului doi al alegerilor prezidenţiale din Franţa, ce va avea loc duminică, pe 6 mai.

În primul rând, procentul istoric obţinut de extrema dreaptă în primul tur (aproape 18%) l-a determinat pe şeful statului să se alinieze la mai multe propuneri ale lui Marine Le Pen. Cu toate acestea, Le Pen a declarat că „alegătorii mei nu pot fi trataţi ca nişte copii sau ca nişte alegători inferiori, cetăţeni inferiori. Ei nu sunt doar nişte furnizori de voturi”, relatează Mediafax. De asemenea, Marine Le Pen declară, într-un interviu acordat cotidianului Midi Libre, ce va fi publicat în ediţia de luni, că Nicolas Sarkozy nu i-a respectat alegătorii.

În al doilea rând, Nicolas Sarkozy se confruntă cu acuzaţii de finanţare de către fostul dictator libian Muammar Kadhafi a campaniei prezidenţiale a acestuia, în 2007, suspiciuni care riscă să-i compromită campania electorală pe ultima sută de metri. Site-ul de ştiri Mediapart susţine că deţine dovada că în 2007 campania electorală a lui Sarkozy ar fi beneficiat de 50 de milioane de euro din partea regimului politic de la Tripoli, al fostului dictator libian, Muammar Gaddafi.

În al treilea rând, nici candidatul ce ocupă primul loc în preferinţele alegătorilor francezi nu se bucură de o perioadă prea uşoară. Candidatul socialist François Hollande este creditat cu 53% din intenţiile de vot, în scădere cu un punct, în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, în timp ce contra-candidatul său, Nicolas Sarkozy, a obţinut un procent în plus, realizând 47%.

Potrivit unui sondaj Ipsos realizat luni la cererea France Télévisions, Radio France şi Le Monde, intenţiile de vot exprimate pentru ceilalţi 3 candidaţi la preşedinţie, care au ieşit din cursa electorală, sunt următoarele:- alegătorii candidatului de centru François Bayrou vor vota pentru Hollande în procent de 34%, cu Sarkozy 40%, iar 26% nu şi-au exprimat intenţia de vot;- dintre alegătorii lui Marine Le Pen, 14% ar vota pentru Hollande, 54% pentru Sarkozy, iar 32% nu şi-au exprimat intenţia de vot;- dintre alegătorii lui Jean-Luc Mélenchon, 80% ar vota pentru Hollande, 3% pentru Sarkozy, iar 17% nu şi-au exprimat intenţia de vot.