G8: Coreea de Nord și Siria, marile crize ale omenirii

68

Ameninţările nucleare ale Coreei de Nord și războiul civil din Siria s-au aflat în topul agendei miniștrilor de externe din cadrul grupului G8, care s-a reunit la Londra săptămâna aceasta, informează BBC.

 

Provocările Coreei de Nord au generat o situaţie tensionată la nivel global, motiv pentru care „această retorică belicoasă trebuie să înceteze", a declarat astăzi ministrul de externe al Germaniei, Guido Westerwelle, opinia lui fiind împărtășită în mod unanim de participanţii la reuniunea G8.

Japonia, prezentă la reuniune, a insistat în vederea obţinerii unei declaraţii de solidaritate privind situaţia din Coreea de Nord, care a ameninţat cu războiul Coreea de Sud, Japonia și bazele americane din regiune.

În ce privește situaţia din Siria, unde ONU estimează că războiul civil care durează deja de doi ani a ucis peste 70.000 de persoane, secretarul de stat american John Kerry s-a întâlnit miercuri cu liderii opoziţiei siriene în Londra pentru a identifica modalităţi neletale de susţinere a rebelilor.

Marea Britania și Franţa au făcut numeroase presiuni în ultima perioadă în vederea ridicării sau modificării embargoului impus Siriei, astfel încât să poată fi trimise arme luptătorilor rebeli. Westerwelle a afirmat astăzi că Germania continuă să se opună acestui plan din cauza positilităţii ca armele să ajungă pe mâini iresponsabile. „Îngrijorarea mea e că armele trimise în Siria ar putea ajunge în mâinile jihadiștilor și a teroriștilor", a spus el, adăugând că acestea ar putea fi folosite împotriva altor ţări, precum Israelul.

Miniștrii G8 au discutat, de asemenea, despre modalităţi de a pune capăt violenţei sexuale din cadrul conflictelor, la propunerea Marii Britanii, care consideră această problemă ca fiind „prioritară".

Grupul celor opt naţiuni este compus din SUA, Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Canada și Rusia.