Gorbaciov la 80 de ani, distrugător sau eliberator?

37

Fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov a primit cea mai înaltă distincţie a Rusiei, Ordinul "Sf. Andrei". Evenimentul a fost ocazionat de împlinirea venerabilei vârste de 80 de ani.

Mihail Gobraciov a avut o implicaţie majoră în căderea Cortinei de Fier și destrămarea fostei Uniuni Sovietice și a demisionat de la Kremlin în 1991. S-a implicat destul de puţin în politica rusă după aceea.

Într-un interviu acordat miercuri, Gorbaciov a spus că îi apreciază pe ambii lideri ai Rusiei, președinte și premier, dar că nu și-ar dori ca poporul să fie „o masă, o turmă condusă decenii întregi de aceiași păstori." Gorbaciov a descris întreaga politică actuală din Rusia ca pe o „imitaţie" a democraţiei, unde actualul partid de guvernământ este „o copie proastă" a Partidului Comunist. Fostul lider de la Kremlin a argumentat că Rusia trebuie „cu siguranţă" să înveţe niște lecţii de la revoluţiile sociale din Nordul Africii și Orientul Mijlociu. „Aș fi putut să mă bucur de putere ca alţi politicieni care au fost înaintea mea și sunt încă la putere, dar am simţit un apel enorm și nerăbdător al populaţiei la schimbare", a declarat el pentru publicaţia liberală Novaya Gazeta.

Vladimir Putin declara cândva că destrămarea URSS a fost „cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului XX". Ieri însă și premierul Putin l-a felicitat prin intermediul unei telegrame pe fostul lider sovietic. În text, Putin îl consideră pe Gorbaciov „unul dintre cei mai mari oameni de stat ai vremurilor moderne, care a avut un impact semnificativ asupra cursului istoriei lumii".

Dmitri Medvedev a apreciat cu acazia acordării medaliei „uriașa lucrare ca șef al statului" când Gorbaciov a condus ţara „într-o perioadă foarte dificilă și dramatică". Faţă de Putin, văzut ca o mână de fier, Medvedev are mai degrabă profilul democratic, care caută reforme, luptă contra corupţiei, promovează pluralismul politic şi dreptatea în justiţie.

Și Patriarhul Moscovei l-a felicitat pe fostul președinte sovietic, menţionând că schimbările care au avut loc în ţară la finalul secolului XX „s-au datorat în mare parte deciziilor dvs. prin care a început o dezvoltare a cooperării între stat și Biserica Ortodoxă Rusă." Ca atare, datorită noului tip de interacţiune între biserică și stat, Rusia a început să „se întoarcă la originile spirituale și morale ale vieţii naţionale". Patriarhul a reamintit că „mult așteptata legislaţie care să garanteze libertatea de credinţă" a fost adoptată în timpul administraţiei Gorbaciov.

Gorbaciov este „cel mai important personaj politic în viaţă", consideră Vladimir Ryzkhov, profesor la Școala Superioară de Economie din Moscova. Argumentele sunt evidente: a pus capăt înarmării nucleare și Războiului Rece, comunismului totalitar, a favorizat reformele democratice pentru milioane de oameni din ţările Blocului Comunist răsăritean, a dus la schimbarea regimului din ţara sa fără vărsare de sânge. Dacă în Occident Gorbaciov este apreciat și apelat ca atare cu „Gorby", în Rusia este criticat de mulţi locuitori și politicieni pentru dezastrul care a urmat demisiei sale. „Distrugător sau eliberator?" se întreabă The Voice of Russia. Mai mulţi politicieni i-au cerut să își recunoască greșelile făcute în ruinarea URSS.

Mihail Gorbaciov s-a născut pe 2 martie 1931, în satul Privolnoye din zona Stavropol. Pe 11 martie 1985 a preluat cea mai înaltă funcţie în Uniunea Sovietică. La 25 decembrie 1991 a demisionat de la conducerea URSS.