Haga: Gadhafi acuzat că a ordonat violuri în masă

116

Dictatorul libian Moammar Gadhafi este vinovat pentru că ordonat violarea în masă a femeilor din Libia, încurajându-şi militarii să le atace. Acuzaţia a fost lansată de procurorul-şef al Curţii Penale Internaţionale, în urma unei anchete desfăşurate de Curtea de la Haga.

„Violul este o formă nouă de represiune. De aceea am avut îndoieli în prima fază, însă acum suntem convinşi că el [Gadhafi] a decis folosirea violului ca formă de pedepsire", a declarat Luis Moreno-Ocampo., informează AFP.

Procurorul-şef aşteaptă, în câteva zile, decizia judecătorilor pentru acuzarea oficială a liderului libian, a fiului acestuia şi al şefului serviciilor sale secrete, pentru crime împotriva umanităţii.

Moreno-Ocampo a declarat că s-au înregistrat în zonele de conflict din Libia sute de atacuri împotriva femeilor. Procurorul-şef a precizat că există dovezi care arată că regimul lui Gadhafi a încurajat violurile prin achiziţia de produse gen „Viagra" care au fost distribuite soldaţilor.

În luna martie, declaraţiile unei femei din Libia, Imam al-Obeidi, au ţinut prima pagină a presei internaţionale, aceasta afirmând că a fost violată de militarii lui Gadhafi într-un hotel din Tripoli. Femeia a ajuns, luni, într-un centru de refugiaţi din România.

Regimul libian nu recunoaşte jurisdicţia Curţii Penale Internaţionale de la Haga.

(Foto: time.com)