HRW cere eliberarea laureatului Nobel pentru Pace din 2010

21

Human Rights Watch a lansat un apel către autorităţile comuniste chineze să îl elibereze pe Liu Xiaobo, laureatul Premiului Nobel pentru Pace în 2010. Apelul a fost lansat cu ocazia împlinirii unui an de la decernarea prestigiosului premiu lui Xiaobo.

HRW a lansat de asemenea un apel către guvernele ţărilor care au fost reprezentate la ceremonia de decernare a Nobelului pentru Pace, în 2010, să ceară la rândul lor Chinei să îl elibereze pe activistul pentru drepturile omului Liu Xiaobo și să pună capăt persecuţiilor care îi vizează pe membrii familiei sale, pe prietenii și pe susţinătorii săi.

La începutul lunii octombrie, autorităţile de la Beijing au anunţat că lui Liu Xiaobo i s-a permis în data de 18 septembrie să iasă din închisoare pentru a-și vizita fraţii. De asemenea, Beijingul a precizat că soţia laureatului Nobel pentru Pace, Liu Xia, ţinută în arest la domiciliu din octombrie 2010, când soţul său a fost anunţat drept câștigător al premiului, ar fi primit dreptul de a-şi vedea soţul în luna august a acestui an.

Organizaţia HRW notează că eliberarea prin presă a acestor informaţii chiar în ajunul decernării Premiului Nobel pentru Pace 2011 denotă o strategie „calculată şi cinică" a autorităţilor guvernamentale chineze, pentru a evita criticile internaţionale vizavi de încălcarea drepturilor omului în dreptul lui Liu Xiaobo.

Liu Xiaobo a fost arestat în decembrie 2008 pentru implicarea sa în redactarea documentului „Carta 08", un manifest pentru respectarea drepturilor omului în China şi pentru implementarea unor politici democratice. Xiaobo a fost arestat, deţinut ilegal, fără dreptul la asistenţă juridică, iar în data de 29 decembrie 2009, a fost condamnat la 11 ani de închisoare pentru „subminarea autorităţii statului".

Ca măsură preventivă după tensiunile din lumea arabă, liderii comunişti de la Beijing au iniţiat o serie de măsuri cu caracter de persecuţie împotriva a numeroşi artişti, avocaţi, activişti, bloggeri, scriitori şi a altor persoane cunoscute ca voci favorabile democraţiei în China. Unii dintre aceştia au fost reţinuţi în arest la domiciliu. Alţii se află sub supravegherea poliţiei.

(Foto: mariahulber.wordpress.com)