România contra recunoașterii Palestinei în UNESCO

52

România a votat alături de Statele Unite împotriva unei recomandări de a recunoaște Palestina ca stat cu drepturi depline al UNESCO. Consiliul Executiv al organizaţiei a aprobat însă recomandarea cu o majoritate covârșitoare.

Surse din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Știinţă și Cultură au declarat că recunoașterea Palestinei ca stat membru cu drepturi depline în cadrul UNESCO a fost aprobată cu 40 de voturi din 58, informează Mediafax.

Alături de SUA și România au votat împotriva acceptării Palestinei ca stat membru și Germania și Letonia. Alte 14 state s-au abţinut de la vot.

SUA au făcut apel către toate delegaţiile să voteze împotriva acestei recomandări, printr-un comunicat al ambasadorului american la UNESCO, David Killion.

Aprobarea recomandării a reprezentat o importantă victorie diplomatică pentru palestinieni în condiţiile în care Palestina a depus deja o cerere oficială pentru recunoașterea sa ca stat cu drepturi depline în cadrul ONU. Statele Unite au ameninţat însă că își vor folosi dreptul de veto împotriva acestei recunoașteri.

(Foto: unesco.org)