HRW cere legi pentru protejarea şcolilor în război

20

Guvernele lumii ar trebui să depună eforturi sporite pentru a proteja instituţiile de învăţământ din regiunile afectate de conflicte armate, atrage atenţia organizaţia Human Rights Watch (HRW).

HRW a publicat raportul „Schools and Armed Conflict" în care, în 162 de pagini, documentează situaţia din 56 de ţări ale lumii.

Organizaţia pentru drepturile omului atrage atenţia asupra faptului că în multe dintre aceste ţări legislaţiile naţionale nu au fost ajustate după legea penală internaţională care interzice atacurile împotriva şcolilor din zonele de război. Doar 27 dintre ţările analizate au legi care interzic atacarea instituţiilor de învăţământ în timp de război.

Atacurile împotriva şcolilor şi folosirea clădirilor destinate învăţământului pentru scopuri militare îi lipseşte pe copii de dreptul la educaţie, a declarat Bede Sheppard, investigator al HRW. „Atacul asupra unei şcoli este un atac împotriva viitorului copilului şi împotriva dezvoltării ţării", a precizat Sheppard.

Începând din decembrie 2008, au fost atacate şcoli din Afganistan, Republica Centrafricană, Columbia, Coasta de Fildeş, Republica Democratică Congo, India, Libia, teritoriile palestiniene, Filipine, Somalia, Sri Lanka, Sudan, Thailanda şi Yemen.

(Foto: hrw.org)