Imagini din satelit: Coreea de Nord îşi extinde lagărele de muncă

305

Numărul deţinuţilor aflaţi într-unul dintre lagărele cele mai cunoscute din Coreea de Nord s-a înmulţit, în ciuda dezminţilor regimului de la Pyongyang. O relevă imaginile din satelit, dar şi un raport Amnesty International, care include şi mărturii ale unor foşti deţinuţi.

Imaginile din satelit, luate în perioada 2011-2013, au relevant modificări de mărime şi al numărului de prizonieri la taberele 15 (aflată în sudul ţării) şi 16 (în nord). Tabăra 16 are o dimensiune de 559 de kilometri pătraţi şi cuprinde între 20.000 şi 50.000 de prizonieri. Lagărul este unul în care nu se află doar cei condamnaţi pe nedrept, ci şi toţi membrii familiilor lor.

Imaginile relevă, de asemenea, „o activitate economică substanţială, legată în special de exploatările minieră, forestieră şi agricolă", dar şi extinderea unei zone industriale.

Un martor care a dorit să-şi păstreze anonimatul, care a făcut parte din rândul conducerii securităţii lagărului 16, începând din anii '80 şi până la mijlocul anilor '90, a declarat că „deţinuţii erau obligaţi să îşi sape mormântul, după care erau ucişi cu lovituri de ciocan în ceafă".

Regimul nord-corean a negat întotdeauna existenţa acestor lagăre şi a catalogat acest raport ca fiind „mincinos".

Sursa: Amnesty International