Inaugurarea președintelui, cel mai grandios ritual al religiei civile americane

30

Ceremonia de inaugurare a președintelui a fost, de-a lungul istoriei poporul american, cea mai impunătoare demonstraţie de religiozitate în abordarea problemelor civice.

Ceremonia de inaugurare a președintelui a fost, de-a lungul istoriei poporul american, cea mai impunătoare demonstraţie de religiozitate în abordarea problemelor civice.

Desfășurată sub semnul excepţionalismului american, ceremonia de inaugurare de anul acesta a avut ca punct focal moștenirea istorică a Statelor Unite și datoria de a reactualiza idealurile egalităţii. Mixul de istorie și teologie din discursul inaugural al președintelui Obama a conturat explicit o viziune a egalităţii între rase, sexe, clase sociale și, cel mai controversat, între orientări sexuale, a notat David Gibson pentru Religion News.

Discursul președintelui a avut mai multe paliere de interes, așezate sub umbrela luptei pentru prosperitatea în democraţie. „Considerăm ca adevăruri grăitoare că toţi oamenii s-au născut egali, că sunt înzestraţi de către Creator cu anumite Drepturi inalienabile, că printre acestea se numără dreptul la Viaţă, la Libertate și la căutarea Fericirii," a proclamat președintele în deschiderea discursului său, citând Declaraţia de Independenţă a Statelor Unite.

Americanii, a spus Obama „au înţeles, dintotdeauna, că atunci când timpurile se schimbă, trebuie să ne schimbăm și noi; că loialitatea faţă de principiile fondatoare solicită noi răspunsuri la provocări noi; că protejarea libertăţilor noastre individuale cere, în ultimă instanţă, o acţiune colectivă."

Liberalii au salutat discursul președintelui ca pe o mană cerească, după ce Obama a invocat o listă întreagă de principii progresiste: drepturile homosexualilor, dreptul la egalitatea votului, schimbările climatice și valoarea inerentă a unor programe precum reforma sănătăţii (Medicare) și reforma asistenţei sociale (Social Security).

Președintele nu s-a ferit să critice ideologii pe care le consideră nocive: „nu avem voie să confundăm absolutismul cu principiul, sau să punem spectacolul în locul politicii, ori să tratăm calomnia drept dezbatere raţională."

Într-un moment nevralgic pentru deciziile Congresului, președintele a declarat că americanii au de făcut alegeri dificile privind reducerea deficitului și a datoriei. Fără să facă recomandări specifice, Obama a sugerat necesitatea de a lua măsuri pentru a reforma sistemul de impozitare, cel de învăţământ și cel de vot.

Unii analiști au apreciat că Obama a ţinut acest discurs „ca unul care știa că nu va mai candida pentru un nou mandat". Alţii au evidenţiat că președintele „a făcut eforturi supraomenești pentru a menţiona chestiuni care îi înfurie pe cei care au votat împotriva lui."

Apelul la o reconsacrare a unităţii naţiunii, pentru scopul de a face ca „valorile vieţii, libertăţii și luptei pentru fericire să fie reale pentru fiecare american", s-a încheiat cu tradiţionala binecuvântare „Dumnezeu să vă binecuvinteze și Dumnezeu să binecuvinteze pentru totdeauna Statele Unite ale Americii."