Obama vs. Martin Luther King Jr.- Unde este adevăratul vis american?

84

Preşedintele Obama şi-a început al doilea mandat prezidenţial luni, cu mâinile pe două Biblii: una care a fost folosită de Abraham Lincoln şi cealaltă de reverendul Martin Luther King Jr., Biblia pe care liderul drepturilor civile o purta cu el la marşuri.

Cele două volume sunt simbolice pentru istoria Americii din ultimii 150 de ani. Dacă Lincoln a ajutat America să îşi corecteze cursul istoric prin emanciparea sclavilor, este visul lui King pentru drepturi egale cel care pare mai relevant azi, când primul preşedinte afro-american îşi începe al doilea mandat la Casa Albă.

Puţini dintre cei care au urmărit evenimentele de luni nu au observat simetria şi simbolismul depunerii de jurământ a primului preşedinte afro-american de singura sărbătoare federală care recunoaşte contribuţiile civice ale altui afro-american, King. Dar în timp ce preşedintele ţinea al doilea şi ultimul discurs de inaugurare, descris în direct de către analistul politic al CNN, David Gergen, drept „visul american esenţial", care îl pune pe preşedinte „direct pe linia tradiţiei lui Martin Luther King", alţii nu au putut să nu observe filosofiile politice care deviază de cele ale lui King.

„Din păcate, în deceniile de după moartea lui King, am simplificat dincolo de recunoaştere ideile lui," a declarat reverendul William Lamar, director al Turner Memorial African-American Methodist Episcopal Church din Maryland. „Acesta este un om care a vorbit despre problemele din sistemul de sănătate şi educaţia publică. Un om care a deplâns terorismul intern al segregaţioniştilor şi tuturor acelora care sunt deasupra tuturor lucrurilor," citează Huffingon Post. Spre sfârşitul vieţii sale, King a cerut reforme şi voia ca guvernul să investească mai mult în infrastructura publică, sistemul de sănătate, educaţie de calitate şi reducerea sărăciei. King a mai prevestit că tendinţa Americii de a se considera educatorul şi poliţistul lumii întregi va duce la alimentarea războaielor civile în Africa, Asia şi America Latină, în acelaşi timp secătuind resursele pentru progresele interne.

„Nu suntem aici să controlăm lumea. Nu avem resursele morale, fizice, sau economice pentru asta. Avem în schimb resursele economice pentru a reînvia lumea. Şi dacă am vedea asta, am merge pe alt drum şi am putea fi o forţă majoră care să aducă…o revoluţie a valorilor," a declarat King într-o serie de interviuri realizate între 1967 şi 1967 de către Eleanor Fischer.

Apropiindu-se şi el de ultimul capitol major din cariera sa politică, Obama a salutat importanţa păcii şi a chemat la făurirea unei naţiuni unde oportunităţile şi tratamentul egal în faţa legilor să fie realităţi pentru oamenii de culoare, pentru femei, pentru cei săraci şi mai ales pentru homosexualii americani, faţă de care preşedintele a demonstrat un devotament nestrămutat.

Dar adevăratul vis pentru drepturile civile egale nu va fi niciodată împlinit cât timp preşedintele este campionul avortului şi nu pare să înţeleagă că dreptul fundamental la viaţă îl au toate fiinţele umane din momentul conceperii şi până la momentul morţii naturale.

Alveda King, nepoata lui Martin Luther King Jr. a declarat într-un interviu pentru LifeNews că unchiul său era militant pro-viaţă. „Dacă astăzi ar fi fost în viaţă, ar fi muncit pentru ca toţi cei încă în pântece să aibă siguranţă şi justiţie şi pentru vindecarea unei naţiuni îndoliate de 53 de vieţi pierdute."

Conform datelor oficiale, afro-americanii constituie 12,4% din populaţia Americii. Cu toate astea, 30% dintre avorturile care se înregistrează per total, se fac pe femei afro-americane. „Efectul avorturilor asupra comunităţii afro-americane este îndeajuns pentru a şoca conştiinţa fiecărui american," mai spune Alveda King. În final, ea are un vis, că într-o zi fiecare copil nenăscut va avea drepturi civile.