Irlanda: Tinerii catolici i-au atacat pe protestanţi

160

Sute de tineri catolici, purtând măşti sau având feţele acoperite cu glugi, i-au atacat pe participanţii la parada organizată de Orange Order, principala organizaţie protestantă din Irlanda de Nord.

Forţele de ordine din Belfast au intervenit şi i-au dispersat pe atacatori cu gloanţe de cauciuc şi tunuri de apă. În ciuda acestui fapt, tinerii catolici au rămas pe străzi, iar confruntările au continuat timp de mai multe ore, prelungindu-se pe parcursul nopţii, informează washingtonpost.com.

Liderii catolici din zonă depun eforturi serioase pentru a menţine liniştea şi pace, a declarat Nigel Dodds, protestant şi reprezentant regional în Parlamentul britanic. În opinia sa, tinerii catolici ieşiţi pe străzi împotriva protestanţilor care participau la paradă au fost instigaţi şi înarmaţi de facţiuni ale IRA (Irish Republican Army).

Incidentele au arătat că acordul de pace semnat în Irlanda de Nord, în 1998, nu a vindecat rănile produse de deceniile de confruntări sângeroase între catolici şi protestanţi.

La sfârşitul lunii iunie, Belfastul a fost scena confruntărilor violente dintre protestanţi şi catolici, acestea fiind condamnate imediat de premierul ţării, Peter Robinson.

Organizaţia Orange Order sărbătoreşte în fiecare an, în data de 12 iulie, o victorie militară obţinută de protestanţi împotriva catolicilor, în secolul al XVII-lea. În 1690, regele protestant William of Orange l-a învins pe rivalul său, catolicul James al II-lea, în bătălia de la Boyne.

(Foto: usatoday.com)