Julian Assange condamnă „procesul-spectacol” al militarului Manning

26

Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, refugiat în ambasada Ecuadorului din Londra, a denunţat „procesul-spectacol" al militarului Bradley Manning, judecat în Statele Unite pentru că a sustras și oferit spre publicare 700.000 de documente secrete americane.

„Aceasta nu este justiţie. Nu se poate numi justiţie. Verdictul a fost dat de mult timp. Este corect ca ceea ce i se întâmplă lui Bradley Manning să fie numit "proces-spectacol," a declarat marţi Julian Assange, citat de AFP.

„Este un exerciţiu de relaţii publice menit să ofere Guvernului american un alibi pentru posteritate. Este un spectacol de răzbunare inutilă, un avertisment teatral adresat oamenilor care au conştiinţă", a insistat fondatorul WikiLeaks.

Bradley Manning riscă să fie condamnat la detenţie pe viaţă, în timp ce Julian Assange se află, din 2012, la ambasada Ecuadorului din Londra, pentru a evita să fie extrădat în Suedia, unde e acuzat de agresiune sexuală. Assange a declarat că dacă dacă ar fi extrădat în Suedia, ar risca să fie transferat în SUA unde ar putea fi condamnat la moarte sau la închisoare pe viaţă pentru dezvăluirea de informaţii secrete.