Julian Assange, fondatorul Wikileaks, a fost arestat

34

Julian Assange a fost arestat marţi la Londra și va apărea în faţa magistraţilor curţii din Westminster. Assange este acuzat de autorităţile suedeze de viol și molestare sexuală, fapte comise în august 2010.

BBC informează că poliţia l-a contactat pe avocatul lui Assange luni seara, după primirea notificării din partea autorităţilor suedeze. În schimb Mark Stephens, avocatul fondatorului Wikileaks, a declarat că Assange a fost cel care a iniţiat întâlnirea cu poliţia britanică, dorind să afle mai multe informaţii cu privire la acuzele ce i se aduc. „E momentul să vedem adevărul, justiţia și domnia legii", a declarat Stephens.

Mai departe australianul ar putea fi extrădat în Suedia. Kristinn Hrafnsson, purtătorul de cuvânt al Wikileaks, a afirmat pentru Reuters că „Wikileaks este operaţional. Continuăm pe acelaș traseu care a fost desfășurat până acum."

O trecere în revistă a momentelor celor mai importante din ultimele zile pare a fi, cum scrie BBC, un joc de-a șoarecele și pisica:

Pe 28 noiembrie au fost publicate informaţiile preluate din circuitul intern al diplomaţiei americane. A doua zi deja Assange era considerat de americani drept terorist, iar dezvăluirea informaţiilor de către Wikileaks „un atac la adresa comunităţii internaţionale”. Pe 3 decembrie site-ul său și-a schimbat adresa în urma atacurilor. În aceeași zi a fost emis mandatul de arestare din partea suedezilor, respins ulterior pentru inexactităţi. Pe 6 decembrie Suedia a emis un nou mandat și l-a trimis poliţiei engleze. Pe 7 decembrie Assange este arestat.