15 ianuarie va fi Ziua Culturii Naţionale

20

Ziua de naștere a poetului naţional Mihai Eminescu va fi Ziua Culturii Naţionale.

Președintele Traian Băsescu a promulgat luni legea prin care ziua de 15 ianuarie este declarată "Ziua Culturii Naţionale". Conform legii, autorităţile vor sprijini material şi financiar organizarea de manifestări cultural-artistice, iar Ministerul Culturii va elabora un ghid al acestora. „Va fi o zi a proiectelor de cultură", a spus Andrei Solomon, unul dintre iniţiatorii legii. Potrivit legii, societăţile române de televiziune şi radiodifuziune vor realiza şi vor include în programele lor emisiuni dedicate acestei zile.

Propunerea pentru noua lege a venit din partea lui Victor Socaciu. Un grup de parlamentari PSD a iniţiat proiectul de lege și a fost votat pe 16 noiembrie. Luni legea a ajuns pe masa președintelui ţării. În ianuarie 2011 va fi serbată Ziua Culturii Naţionale.

În Spania ziua morţii lui Miguel de Cervantes este ziua culturii naţionale, în timp ce în Portugalia evenimentul coincide cu ziua de naştere a lui Luis de Camoes. Autorităţile din Republica Moldova au hotărât deja ca ziua de naştere a lui Mihai Eminescu să devină Ziua Culturii Naţionale.