Kim Jong-un, la PRIMUL discurs:„Nu ne poate ataca nimeni”

193

După ce oficialii Coreei de Nord au admins eșecul lansării rachetei în dimineaţa de vineri, o venit neașteptatul discurs public al noului lider, de duminică, cu ocazia unei parade militare în Phenian. Kim Jong-un a transmis zecilor de mii de participanţi că își va onora tatăl și bunicul și va face o prioritate din întărirea puterii militare, relatează AFP.

„Superioritatea militară şi tehnologică nu mai este doar în mâinile imperialiştilor. Vremurile în care inamicii ne ameninţau şi ne şantajau cu bombe atomice au trecut de mult", a declarat noul lider de la Phenian, sugerând că ţara sa deţine arme nucleare.

Experţii spun că discursul de duminică, primul discurs public al noului lider, arată că vrea să facă o legătură imagologică cu bunicul său, care a condus Coreea de Nord acum mai multe decenii, o perioadă nostalgică pentru cetăţeni. Și bunicul său, Kim Il Sung, obișnuia să ţină discursuri publice destul de des.

În schimb tatăl său, răposatul Kim Jong Il, a fost poate liderul căruia i s-a auzit cel mai puţin vocea în public. Conform înregistrărilor oficiale, o dată a strigat „Glorie armatei eroice a poporului coreean", la o paradă militară în 1992, scrie Washington Post.

„Nicio ţară nu ne poate ataca", a mai spus Kim Jong-un în discursul de duminică, în prezenţa unor oficali de rang înalt din cadrul armatei şi partidului unic.