Libanul, teatru de război pentru conflictele din Orientul Mijlociu

172

O organizaţie teroristă afiliată Grupării al Qaeda, denumită Brigada Abdullah Azzam, a revendicat atentatele sinucigaşe sângeroase de la Ambasada Iranului în Liban, chiar în capitala Beirut. Teroriştii au dorit să transmită un mesaj Iranului şi Siriei, ambii aliaţi ai Libanului, în special Partidului Hezbollah, care l-a susţinut şi încă îl susţine pe preşedintele sirian Bashar al Assad.

Cei doi terorişti sinucigaşi au detonat peste 50 de kilograme de explozibil în faţa Ambasadei Iranului în Beirut, ucigând 32 de persoane, între care ataşatul diplomatic iranian, şi rănind peste 150 de persoane. Atentatele vor continua în Liban atâta timp cât Hezbollahul şiit va continua să lupte în Siria, a declarat un oficial din partea Abdullah Azzam.

Siria nu este însă singura miza a tensiunilor din Liban. În ultimele zile, ţara a fost scena unor lupte sângeroase între suniţi şi şiiţi, dar alegerea Ambasadei Iranului doreşte să transmită şi un mesaj ferm înainte de negocierile de pace cu privire la Siria.

Sursa: Associated Press