Libertatea Iuliei Timosenko valorează 7 miliarde de dolari

18

Într-o discuţie cu cancelarul german, Angela Merkel, preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a declarat că este dispus să îi ofere eliberarea Iuliei Timosenko (fostul prim-ministru) în schimbul sumei de 7 miliarde de dolari, jumătate din valoarea prejudiciului pe care Ianukovici consideră că aceasta l-a adus Ucrainei.

Anunţul a fost făcut de Oleh Rybachuk, fostul şef al cabinetului prezidenţial, anunţă site-ul Ria Novosti. Acesta nu neagă că este posibil ca occidentul să ofere această sumă pentru a o elibera pe Timosenko, iar autorităţile să nu mai recunoască public oferta.

Rybachuk a adăugat că una dintre sursele sale este chiar unul dintre consilierii Angelei Merkel. „Acesta mi-a spus că Merkel a fost atât de şocată de ofertă, încât mult timp n-a mai zis nimic, în timpul convorbirii cu preşedintele Ucrainei", a adăugat fostul şef de cabinet. 

Iulia Timosenko, liderul opoziţiei din Ucraina şi eroina „Revoluţiei portocalii", a fost condamnată la şapte ani de închisoare în 2011, fiind acuzată de abuz de putere. Atât Rusia, cât şi SUA şi liderii europeni au catalogat această decizie ca fiind o condamnare politică.