Libia şi Siria sunt acuzate de crime împotriva umanităţii

80

Regimul libian al lui Gadhafi a fost acuzat de ONU că a comis crime împotriva umanităţii şi crime de război în timpul reprimării revoltei din luna februarie. De crime împotriva umanităţii este acuzat şi regimul sirian.

Acuzaţiile împotriva regimului lui Muammar Gadhafi se bazează pe raportul unei Comisii însărcinată de Consiliul ONU pentru Drepturile Omului să ancheteze situaţia din Libia, informează Mediafax.

„Crime, detenţii şi alte forme de privare gravă de libertate" şi cazuri de „tortură, persecuţii, dispariţii forţate şi abuzuri sexuale au fost comise de forţele guvernamentale în cadrul unui atac generalizat (…) împotriva populaţiei civile", se arată în comunicatul ONU. Autorii raportului au notat că forţele lui Gadhafi au făcut exces de forţă în primele zile de manifestaţii, urmarea fiind un număr mare de victime.

Raportul denunţă atacurile grave ale regimului libian împotriva jurnaliştilor, cu scopul de a stopa relatările despre evenimentele din Libia.

Comisia a atras atenţia şi asupra victimelor civile din tabăra libiană, menţionând o serie de „atacuri orbeşti asupra civililor", atacuri din partea forţelor NATO.

Acuzaţii cu privire la uciderea de civili au fost aduse însă şi din tabăra adversă. Moussa Ibrahim, purtătorul de cuvânt al regimului lui Gadhafi, a declarat că au murit 718 civili şi că alţi 4.067 au fost răniţi în timpul raidurilor NATO şi ale coaliţiei internaţionale.

„De la 19 martie şi până la 26 mai, am avut 718 martiri în rândul civililor şi 4.067 de răniţi, dintre care 433 grav", a declarat Ibrahim. Ministerul libian al Apărării a refuzat să facă public numărul victimelor înregistrate în rândul militarilor libieni.

Crime împotriva umanităţii a comis şi regimul sirian. Organizaţia Human Rights Watch a publicat ieri raportul „We've Never Seen Such Horror: Crimes against Humanity in Daraa", bazat pe 50 de interviuri cu victime şi martori ai abuzurilor comise în Siria. Autorii raportului susţin că unele dintre faptele forţelor siriene se încadrează în categoria „crimelor de război".

Consiliul de Securitate al ONU trebuie să îşi asume responsabilitatea şi să se asigure că torturile şi crimele care vizează populaţia civilă din Siria vor înceta, a declarat Sarah Leah Whitson, director al HRW pentru Orientul Mijlociu. HRW cere Consiliului de Securitate să impună sancţiuni Siriei şi, în cazul în care autorităţile siriene nu se conformează şi nu opresc crimele împotriva populaţiei civile, să fie deferite Tribunalului Penal Internaţional.

Autorii raportului HRW au denunţat întemniţarea şi torturarea a 15 copii acuzaţi că ar fi scris pe ziduri sloganuri prin care cereau căderea regimului sirian. Activiştii locali susţin că au fost ucişi 887 de civili în întreaga ţară de către forţele siriene.

(Foto: thejournal.eu)