Marea Britanie a spionat Rusia cu o piatră falsă

56

Oficialii ruşi au acuzat în 2006 Marea Britanie că foloseşte dipozitive precum piatra falsă, în care este ascuns un dispozitiv pentru a-i spiona. Ambasadorul Angliei la Moscova de atunci, Tony Brenton, a negat acuzaţiile. Recent însă, un fost oficial guvernamental a recunoscut că acuzele ar fi fost fondate.

Şeful de cabinet al premierului Tony Blair din acea perioadă, Jonathan Powell, a recunoscut la BBC că au fost „descoperiţi” și că momentul a fost „jenant".

„Este limpede că ştiau de ceva vreme şi că păstrau secretul pentru a îl folosi în scopuri politice", a explicat Powell.

În urmă cu şase ani, televiziunea de stat rusă a publicat un film în care se susţinea că agenţii britanici au ascuns un dispozitiv sofisticat într-o piatră falsă care se afla pe un caldarâm din Moscova.

Vladimir Putin, care ocupa funcţia de preşedinte, a acuzat serviciile secrete britanice că vor să se folosească de ONG-urile ruseşti, pentru a ajuta financiar grupările pro-democraţie şi cele pentru drepturile omului. De aceea, la momentul respectiv, Putin a restricţionat activitatea ONG-urilor şi le-a oprit accesul la fondurile puse la dispoziţie de către guverne străine.

Surse: Guardian, Daily Nation