Marea Britanie, îngrijorată de ameninţarea islamiştilor

96

Directorul serviciilor britanice de informaţii s-a declarat îngrijorat de ameninţarea miilor de islamişti extremişti care se află în Marea Britanie şi care îi consideră pe locuitorii ţării drept „ţinte legitime".

Andrew Parker, directorul serviciului de informaţii interne MI5 a anunţat recent într-un discurs că serviciile de informaţii se confruntă cu din ce în ce mai multe ameninţări. Potrivit declaraţiilor sale, în Marea Britanie pot avea loc unul sau două acte majore de terorism pe an, notează Mediafax.

Printre cele mai importante, directe şi imediate ameninţări se află Al-Qaida şi afiliaţii săi, iar situaţia din Siria este, de asemenea, un motiv de îngrijorare. În aceste condiţii, Parker susţine folosirea interceptărilor ca metodă de a lupta împotriva ameninţărilor şi respinge acuzaţiile de spionaj. Consideră că interceptările fac parte din munca legitimă a MI5-ului şi argumentează că acestea îi vizează doar pe cei care reprezintă o ameninţare.

În discursul său, Andrew Parker a criticat scurgerile de informaţii în presă, prin care erau relevate metodele folosite de GCHQ (Government Communications Headquarters) în ceea ce priveşte interceptările electronice. În luna iunie au fost publicate documente furnizate de Edward Snowden, care dezvăluiau detalii despre cooperarea dintre GCHQ şi serviciile americane.