Marii consumatori au apelat la rezervele strategice de petrol

58

Statele Unite alături de alte 27 de ţări au convenit joi, 23 iunie, să deblocheze 60 de milioane de barili din rezervele strategice pentru a tempera preţurile la petrol, informează Wall Street Journal. Producătorii din Golful Persic atrag atenţia că petrolul riscă să devină din nou „o armă”.

Este pentru a treia oară în istoria de 37 de ani a International Energy Agency (IEA) când se face apel la rezervele strategice. Gestul este o măsură disperată și care poate anula eforturile și cooperarea de peste două decenii cu OPEC prin care se urmărea echilibrul între creșterea preţurilor și necesarul crescând al consumatorilor.

Conform anunţului de joi 23 iunie, au fost deblocate 60 de milioane de barili de petrol din stocurile păstrate pentru situaţii de urgenţă. Decizia a venit după ce ţările mari consumatoare nu au reușit în demersul de a solicita o producţie sporită a ţărilor OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries). Un analist citat de Reuters consideră că IEA a preluat rolul Arabiei Saudite care, tradiţional, avea rolul de ultim jucător. „Cred că IEA încearcă să acţioneze ca o bancă centrală", a spus Dominick Chirichella, reprezentant al Energy Management Institute din New York.

Criza de anul acesta a survenit în luna iunie când OPEC nu a produs atât cât era necesar conform acordului internaţional cu IEA. Președinţia OPEC a aparţinut Iranului care, alături de alte șase ţări, a refuzat să aducă pe piaţă mai mult petrol. În plus criza din Libia a redus stocurile disponibile pe piaţă. Chiar oficiul OPEC de la Viena a anunţat că spre sfârșitul anului va fi o criză a petrolului.

Deși negocierile desfășurate luna aceasta au eșuat, principalul exportator al lumii, Arabia Saudită, a anunţat că va produce atât cât va cere piaţa. Ea are cea mai mare producţie pe stoc și va crește producţia cu 10 milioane de barili pe zi în iunie și iulie. Din perspectiva delegaţilor OPEC, anunţul și acţiunea IEA sunt nejustificate și nenecesare. „Petrolul nu a urcat la 150$. Nu e niciun motiv să se facă așa ceva. Piaţa nu duce lipsă de materie. Kuweitul și Arabia Saudită au mărit producţia dar nu s-au găsit prea mulţi clienţi. IEA face jocuri politice cu Statele Unite", a spus pentru Reuters un delegat reprezentând o ţară din Golful Persic.

OPEC va da publicităţii o declaraţie în scurt timp. Vorbind la Reuters Global Climate and Energy Summit de săptămâna trecută, secretarul general al OPEC Abdullah al-Badri a acuzat agenţia internaţională de neprofesionalism. „Rezervele strategice ar trebui să fie păstrate pentru scopul pentru care au fost hotărâte, și nu folosite ca armă împotriva OPEC".

Cel mai mare consumator din lumea este America dar Barack Obama a declarat în repetate rânduri că dorește reducerea dependenţei americane de petrolul provenit din alte ţări. În același timp cel de-al doilea mare consumator din lume, și cel mai mare consumator de energie, China, a devenit cel mai mare client al saudiţilor. China nu este încă membră IEA.

IEA a luat fiinţă în 1974 pentru a apăra interesele marilor consumatori internaţionali, înfiinţarea agenţiei luând naștere ca urmare a embargoului asupra petrolului din ţările arabe, când OPEC a folosit aceeași armă a preţului și producţiei limitate. Dialogul a luat o formă naturală atunci când au început discuţiile bilaterale producători-consumatori în cadrul International Energy Forum, în anul 1991.