Grecia primeşte ajutor şi „o mulţime de sacrificii"

40

Grecia a cerut oficial un plan de ajutor financiar din partea UE şi FMI. Va fi al doilea sprijin primit de greci după cel din 2010, când Greciei i s-a acordat un ajutor în valoare de 110 miliarde de euro. Premierul elen a subliniat că grecii vor trebui să suporte „o mulţime de sacrificii" pentru ca ţara lor să beneficieze de o „economie viabilă şi stabilă".

Premierul grec Giorgos Papandreou a lansat un apel către UE să ia un „angajament puternic" pentru susţinerea Greciei şi a promis că autorităţile de la Atena vor lua toate măsurile necesare. „Cred că dacă va exista un angajament puternic din partea Uniunii Europene, va exista în acelaşi timp un angajament puternic al Greciei", a declarat Papandreou, informează Agerpres.

„Şefii de misiune ai Comisiei Europene, Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Central Europene, alături de autorităţile elene au încheiat în această seară (noaptea de joi spre vineri) un acord privind un pachet de măsuri, pentru a aborda deficitul bugetar pentru anul 2011-2014", se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Condiţia pentru ca Grecia să primească ajutorul european pe care îl solicită este ca să adopte, înainte de sfârşitul lunii în curs, măsurile de austeritate şi de privatizări solicitate de UE şi FMI, a precizat Olli Rehn, comisarul european pentru afaceri economice şi monetare. „Prioritatea este ca Grecia să se ajute singură, pentru ca şi ceilalţi europeni să îi poată veni în ajutor", a mai declarat Rehn.

Principalele sindicate ale Greciei au lansat un apel la grevă generală pentru jumătatea săptămânii viitoare, când parlamentul elen va trebui să voteze noul plan multianual de austeritate. Va fi a 4-a grevă generală din acest an, în Grecia, şi, de data aceasta este anunţată o grevă de 48 de ore. Guvernul condus de Papandreou intenţionează să renunţe la 150.000 de joburi din sectorul public, să taie din salarii şi să impună taxe noi.

Criza economică din Grecia ar putea să fie o ameninţare la adresa stabilităţii sistemului financiar mondial, a avertizat Ben Bernanke, preşedintele Băncii Centrale a SUA. „Dacă există o incapacitate de a rezolva această situaţie, acest lucru constituie o ameninţare la adresa sistemelor financiare europene, a sistemului financiar global şi pentru unitatea politică a Europei", a declarat Bernanke. Analiştii economici apreciază că falimentul Greciei ar provoca o undă de şoc ce ar afecta economia mondială.

Din cele 110 miliarde de euro împrumutate Greciei în 2010 au mai rămas, în prezent, cca jumătate, o sumă insuficientă pentru redresarea statului elen. Noul plan de salvare a Greciei nu a fost conturat încă foarte clar de către liderii europeni, însă acesta ar putea să se ridice la peste 100 de miliarde de euro, notează hotnews.ro.

(Foto: marketwatch.com)