Masacru politic în India

76

Insurgenţii maoiști au ucis 29 de persoane într-o ambuscadă a unui convoi politic care se deplasa în estul Indiei. Masacrul a făcut ca guvernul să promită un contraatac, iar analiștii se tem că violenţele abia acum încep.

Sâmbătă, un grup de 250 de rebeli au atacat un convoi de 25 de mașini în care erau transportaţi lideri și membri ai partidului Congresului Naţional. Convoiul făcea parte dintr-un efort de mobilizare în vederea alegerilor ce vor avea loc în luna octombrie.

Printre victimele atacului se numără lideri de top din statul Chattisgarh, iar premierul Manmohan Singh a dat indicaţii că guvernul va crește ofensiva asupra maoiștilor. Partidul Comunist din India (Maoist), ai cărui membri sunt cunoscuţi ca naxaliţi, controlează cea mai mare parte a teritoriului tribal din regiunea Bastar, unde a avut loc atacul.

„Trebuie să fim determinaţi în lupta împotriva extremismului naxal (maoist). Aceste vieţi nu au fost pierdute în van. Incidentul ar trebui tratat ca un moment care să ne inspire în lupta noastră împotriva forţelor extremismului și a violenţei," a declarat premierul indian, conform Christian Science Monitor.