Misiune imposibilă: Annan renunţă la Siria şi îşi dă demisia

22

Kofi Annan, emsisarul ONU şi al Ligii Arabe în Siria îşi va părăsi funcţia la sfârşitul acestei luni, dând o lovitură de graţie forţelor internaţionale care nu au putut să cadă de acord asupra unei soluţii la criza siriană care durează deja de 17 luni de zile.

Anunţul a fost făcut de către secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, care a declarat că a acceptat demisia lui Annan şi că va începe să caute un înlocuitor. Decizia lui Annan vine la două săptămâni după ce Rusia şi China au blocat o rezoluţie care ar fi sprijinit efortul de mediere a lui Annan prin ameninţări cu sancţiuni. Este pentru a treia oară când cele două puteri îşi folosesc dreptul de veto pentru a bloca Consiliul de Securitate.

Impasul în care Consiliul de Securitate se află de luni de zile a subminat puterea de negociere a lui Annan şi rolul său în tot acest proces şi a permis forţelor siriene să ducă violenţa la nivelul de război civil.

În declaraţia sa, secretarul general al ONU a dat vina atât pe guvernul sirian şi opoziţia înarmată, cât şi pe Consiliul de Securitate care nu i-a dat lui Annan susţinerea politică de care avea nevoie pentru ca planul său în şase puncte să aibă succes.

Atât preşedintele rus, cât şi regimul Assad au declarat că regretă demisia lui Kofi Annan. Într-un comunicat, Ministerul sirian de Externe a exprimat „regretul" pentru această demisie, afirmând că „state care au încercat să destabilizeze Siria au obstrucţionat misiunea lui Kofi Annan", o aluzie la Occident, la Turcia şi la unele ţări arabe.

„Kofi Annan este un om de mare merit, un diplomat strălucit şi o persoană foarte cinstită şi de aceea este foarte regretabil" că a demisionat, a declarat Putin, citat de agenţiile ruse, înainte de plecarea sa într-o scurtă vizită la Londra cu ocazia Jocurilor Olimpice.

Putin şi-a exprimat speranţa că eforturile comunităţii internaţionale vor continua să se concentreze pe „modalitatea de a pune capăt violenţelor", relatează AFP.