Cercetătorii pot transforma grăsimea rea în grăsime bună

549

Studiind ţesutul adipos la şoareci şi la oameni, cercetătorii de la centrul medical al Universităţii Columbia din Statele Unite au descoperit o modalitatea de transformare a grăsimii albe, „rea", din organism în grăsime maro, „bună". Această descoperire ar putea fi de mare folos în lupta împotriva obezităţii.

Până acum, alţi cercetători reuşiseră ca prin dezactivarea unei proteine din creierul cobailor să transforme grăsimea albă – cea care se găseşte, de obicei, în jurul taliei – în grăsime maro, un tip de grăsime ce arde calorii pentru a produce căldură. Bebeluşii se nasc cu o cantitate mare de grăsime maro, pentru a face faţă frigului.

Cercetătorii considerau, până recent, că grăsimea maro dispare pe măsură ce înaintăm în vârstă, dar s-a descoperit între timp că şi la maturitate dispunem de o anumită cantitate din această grăsime benefică. Iar sporirea acestei cantităţi ar putea fi o modalitate de a lupta împotriva obezităţii, sunt de părere cercetătorii. Cu toate acestea, era nevoie de o altă metodă de tranformare a grăsimii albe în grasime maro, care să nu presupună o intervenţie în creierul uman.

Cercetătorii de Columbia par să fie descoperit o altă metodă, după ce au observat că grăsimea albă se transformă în grăsime maro atunci când activitatea unor enzime denumite sirtuine creşte, relatează DailyMail.

Activitatea acestor enzime poate fi crescută prin creşterea sensibilităţii corpului la insulină. Acest lucru se poate obţine prin administrarea unor substanţe denumite tiazolidine care activează celulele ppar gamma, care la rândul lor stimulează producerea de insulină. Doctorii se feresc de aceste medicamente din cauza efectelor secundare precum intoxicaţia ficatului şi subţierea densităţii oaselor.

Atunci, cercetătorii de la Columbia au creat o versiune mutantă a celulelor ppar gamma, pratic imitând acţiunea sirtuinelor şi transformând grăsimea albă în grăsime maro. Rezultatele publicate în revista Cell oferă speranţă, dar cercetătorii atrag atenţia asupra dificultăţii de a obţine acest proces într-un mod sănătos şi eficient.