NSA dat în judecată pentru spionaj de către 19 grupări

57

O coaliţie formată din 19 gurpări diferite au intentat un proces împotriva Agenţiei Naţionale de Securitate din Statele Unite, cerând judecătorului federal să ceară oprirea imediată a „spionajului electronic neconstituţional" prin programul PRISM, dezvăluit de către fostul anagajat NSA, Edward Snowden.

Procesul a fost intentat la o curte federală din San Francisco, de către Electronic Frontier Foundation, care reprezintă o coaliţie inedită de reclamanţi din toate domeniile: activiști de mediu, lideri religioși, activiști pentru drepturile omului, activiști pentru drepturi de a purta arme etc. Din coaliţie fac parte și Greenpeace, Human Rights Watch, Prima Biserică Unitariană din Los Angeles.

Cele 19 grupări reprezintă un număr real de 900.000 de oameni care cer guvernului să înapoieze și să distrugă orice informaţii de comunicaţii posedă în mod ilegal despre americani și să pună stop programului de spionaj, scrie Huffington Post.

Procesul din San Francisco este cel puţin al patrulea intentat împotriva NSA, de la dezvăluirile făcute de Edward Snowden acum o lună de zile, scrie CNN. De trei săptămâni, Snowden se ascunde într-un aeroport din Moscova, în zona de tranzit, așteptând să poată pleca spre una dintre ţările care i-au oferit azil politic.