Ben Carson: guvernul american suferă de „obezitate morbidă”

366

Neurochirurgul Benjamin Carson a comparat guvernul american cu „un individ care suferă de obezitate morbidă". Afirmaţia a fost făcută într-un interviu acordat recent The Daily Caller.

Guvernul ar trebui încerce să mai „piardă kilograme", este de părere doctorul Carson, care se declară convins că „în fiecare departament guvernamental există 10% 'grăsime'. Nu există departament care să nu se confrunte cu asta. Niciunul."

„Guvernul are tendinţa naturală spre expansiune", susţine cunoscutul neurochirurg. „Și pe măsură ce guvernul se extinde, începe să consume din ce în ce mai multe resurse. De unde vin aceste resurse? De la oameni. Azi, guvernul este ca un obez morbid, așa de gras că abia se poate mișca. Ar lucra mult mai ușor dacă ar mai pierde din greutate."

Discutând despre controversatele reduceri bugetare, Carson a declarată că, deși ar fi un catalizator bun pentru economie, tăierile bugetare nu pot fi eficiente dacă sunt practicate ca până acum. „Atunci când se fac tăieri bugetare se fac din sectoare care îi afectează pe cetăţeni. Iar motivul pentru care se întâmplă așa este că dacă ar tăia din 'grăsime', oamenii ar realiza că nu s-a schimbat nimic [la nivelul serviciilor, și că structura era inutilă]. Însă ei vor să taie în mușchi, pentru ca oamenii să spună 'mai bine să nu mai tăiem…'"

Întrebat ce ar face în primele luni, dacă ar fi ales ca lider al Comitetului Naţional Republican, Carson a declarat că ar lansa un apel către americani „să nu se lase reduși la tăcere". Americanii nu ar trebui să se lase reduși la tăcere de mass media secularizate și progresiste", a declarat neurochirurgul. „Merită să luptăm pentru libertate. Dar ea nu ne va pica 'mură-n gură'. Trebuie să lucrăm pentru ea perseverent."

„Dacă ne vom concentra pe soluţii, în loc să ne punem unii pe alţii la colţ, cred că avem șanse să rezolvăm problemele", a mai spus medicul, referindu-se la criticile primite după ce a criticat conceptul de „corectitudine politică" și s-a opus căsătoriei gay. „E un război cultural. Eu cred că orice două fiinţe umane, indiferent de orientarea sexuală, au dreptul să fie într-o uniune, fie ea civilă, sau de alt fel și să aibă drept de proprietate, drept de vizitare etc. Însă de ce să se umble la definiţia stâlpului societăţii (căsătoria, n.r.). Odată ce faci asta, unde ne oprim? Trebuie să realizăm că suntem o societate cu o anumită identitate culturală și că dacă umblăm la această identitate și schimbăm lucruri pe vrute și nevrute, există consecinţe. Chiar nu e nevoie să faci asta, pentru a fi corect. Ba chiar e nedrept să permiţi unui grup să schimbe definiţia pentru toată lumea."

Soluţia, în opinia doctorului Carson, ar fi menţinerea diversităţii de opinie sub umbrela libertăţii de exprimare. „Aceia dintre noi care au valori tradiţionale trebuie să fie dispuși să ia atitudine, să își exprime opinia. Lumea mă admiră pentru că am spus limpede ce cred, dar cred că toată lumea ar trebui să facă asta."

Întrebat cu privire la modul în care consideră că opinia lui o reflectă pe cea a fondatorilor Statelor Unite, Carson a răspuns că „America a fost un experiment extraordinar conceput pentru a vedea dacă poate exista o ţară, pentru, cu și prin oameni, nu pentru, cu și prin guvern. Încă mai avem posibilitatea să ne reclamăm dorinţa originară. Și trebuie să înţelegem că guvernul lucrează pentru noi. (…) Suntem în America și încă mai avem libertate de expresie, însă n-o vom mai avea dacă n-o exercităm."