Coreea de Nord ar fi testat o bombă cu hidrogen

260

Coreea de Nord tocmai a realizat cu succes un nou test nuclear, al patrulea, conform televiziunii de stat, doar că acesta ar fi implicat „o bombă cu hidrogen în miniatură”. Dacă știrea se va dovedi adevărată, este cel mai important pas către dezvoltarea unor focoase nucleare capabile să lovească Statele Unite.

„Aceasta este o măsură defensivă pe care trebuie să o luăm pentru a ne apăra dreptul la viaţă, în faţa șantajului și a ameninţărilor din partea SUA, și pentru a garanta securitatea Peninsulei Coreea”, a declarat o prezentatoare la postul de televiziune de stat. Ea a mai precizat că ar fi o prostie pentru Coreea de Nord să renunţe la armele nucleare în faţa „politicii ostile” de la Washington – o prostie la fel de mare ca atunci când un vânător și-ar abandona arma când un lup vrea să îl atace.

Experţii cred că ţara deţine destul plutoniu pentru minimum 8, maximum 12 arme nucleare și sunt deja câţiva ani de când autorităţile nord-coreene au anunţat un nou program de îmbogăţire a uraniului. Dar dacă știrea despre bomba cu hidrogen este adevărată, atunci ar însemnă că acesta nu a fost un test ca celelalte, ci are o natură semnificativ mai ameninţătoare.

Pentru administraţia Obama, care doar acum câteva luni a dezamorsat ameninţarea nucleară iraniană, căzând la o înţelegere care limitează capacităţile nucleare ale Iranului pentru cel puţin următorul deceniu, anunţul readuce în prim-plan o altă provocare nucleară, la care nu s-a găsit niciun răspuns adecvat, scrie The Guardian. Spre deosebire de Iran, care a negat de-a lungul timpului că are vreun interes în a concepe arme nucleare, Coreea de Nord a mers înainte cu testele și a declarat în repetate rânduri, atât pentru SUA, cât și pentru China, că nu va renunţa la ele. În același timp, a refuzat orice fel de negocieri de tipul celui cu Iranul. De cealaltă parte, președintele american nu a recunoscut niciodată Coreea de Nord ca putere nucleară și nu va reîncepe discuţiile bilaterale decât în scopul „denuclearizării” peninsulei.

China, de asemenea, nu are relaţii prea bune cu tânărul conducător Kim, iar oficialii chinezi nu se feresc să îşi afirme în public dispreţul pe care îl au faţă de el. Cu toate acestea, nici nu se poate spune că l-au abandonat, având în vedere că îi oferă în continuare ajutoare pentru a ţine ţara pe linia de plutire. Testul însă este o ameninţare și pentru China, nu doar pentru SUA, oficialii chinezi declarând că se opun unor astfel de acţiuni, considerate de toţi vecinii, fie că vorbim despre Coreea de Sud, fie despre Japonia, o ameninţare la securitatea zonei și a fiecărei ţări în parte.

Oficialii din Coreea de Sud au declarat că s-a înregistrat un cutremur de 5,1 grade pe scara Richter, provocat artificial, cu epicentrul la 49 km faţă de locaţia unde au fost efectuate celelalte teste nucleare din trecut. Și imagini din satelit analizate de un institut american care monitorizează activitatea nucleară în zonă arată că în săptămânile recente s-a săpat un tunel în zonă, scrie NYTimes. Cu toate acestea, va mai dura câteva săptămâni până ce detectorii trimiși de SUA și de alte state în zonă vor putea determina ce test a fost derulat. Oficialii din Coreea de Sud cred că ar fi mai degrabă vorba despre testarea unei bombe atomice.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.