Obama: În România trebuie să se aplice legea!

147

Traian Băsescu a fost marţi într-o vizită fulger la Washington. În decurs de 12 ore delegaţia română a bifat multe puncte ale agendei, între care o întrevedere cu președintele american, semnarea acordului pentru scutul antirachetă și mai multe vizite la obiective importante din SUA.

Conform Gândul, discuţia de aproape 30 de minute, din Biroul Oval, cu şeful administraţiei de la Washington, nu a figurat oficial pe agenda vizitei de lucru pe care o efectuează în SUA. „Această vizită are un statut de bonus", a declarat jurnalistul Cristian Tudor Popescu pentru Antena 3.

De asemenea, nici Casa Albă nu a făcut vreo referire publică la acest subiect. Vizita președintelui român a fost una de lucru, implicând un protocol redus și un timp scurt pentru întrevederi. Ea s-a desfășurat pe parcursul a 12 ore, fără prea multe informaţii oferite presei. Băsescu a declarat că „N-am vrut ca vizita să fie distrusă de vorbe şi de analişti la televizor, avem talentul acesta."

Traian Băsescu a vorbit ulterior la ambasada României de la Washington, cu reprezentanţii comunităţii româneşti, aici fiind prezente aproximativ 200 de persoane. „România şi SUA vor avea un parteneriat strategic”, a spus președintele român anunţând parafarea unui „document politic extrem de important care ne va ghida relaţiile în perioada următoare". El le-a mai spus participanţilor că l-a întrebat pe preşedintele american ce poate face România pentru SUA. Barack Obama ar fi răspuns: „Să se aplice legea, să funcţioneze justiţia." Băsescu a explicat ulterior „Aceasta este dovada că nu doar unii politicieni din România zic să funcţioneze justiţia, ci nevoia asta se vede şi din afară."

Președintele român a fost însoţit de ministrul apărării Gabriel Oprea, ministrul de externe Teodor Baconschi și secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu. Barack Obama a fost secondat de vicepreședintele Joe Biden. Din delegaţia sosită la Washington au mai făcut parte șeful SIE Mihai Răzvan Ungureanu, șeful SRI George Maior și consilierul președintelui pe probleme de apărare Iulian Fota.

Miniștrii de externe ai celor două ţări au semnat la Washington Acordul privind amplasarea unor elemente ale scutului antirachetă în România. România a luat decizia de a participa la scutul antirachetă în 4 februarie 2010.

Evenimentul a fost monitorizat de ministerul rus de externe. Într-un comunicat MAE din Rusia a insistat asupra faptului că „acest eveniment face şi mai actuală necesitatea de a obţine din partea Statelor Unite şi a NATO garanţii constrângătoare care să ateste că sistemele antirachetă pe care urmează să le amplaseze în Europa nu vor fi îndreptate împotriva forţelor strategice nucleare ruse. Este de asemenea necesar să însărcinăm Consiliul Rusia-NATO să conceapă decizii concrete privind obiectivele şi arhitectura scutului antirachetă în curs de implantare în regiune."

Acordul cu România dar și o decizie a autorităţilor din Turcia de a găzdui un radar american „dovedesc că Statele Unite îşi pun rapid în aplicare proiectul de scut antirachetă în Europa şi aceasta pe fondul absenţei progreselor în discuţiile Rusia-NATO şi Rusia-SUA privind apărarea antirachetă", s-a mai precizat în comunicatul ministerului.