Palestinienii cer ONU recunoașterea statului lor

47

Mai mulţi emisari internaţionali sunt în Orientul Mijlociu pentru a revigora negocierile de pace între israelieni și palestinieni. Mișcarea e dată de apropierea cu pași repezi a momentului în care palestinienii vor cere la ONU recunoașterea statului Palestina.

Doi diplomaţi americani, șefa externelor europene Catherine Ashton și fostul premier britanic Tony Blair se află în regiune. Tony Blair reprezintă Cvartetul pentru Orientul Mijlociu (ONU, UE, SUA și Rusia). Diplomaţii americani au avut deja discuţii ieri cu premierul israelian și ministrul apărării. Astăzi ar urma să aibă discuţii cu liderul palestinian Mahmoud Abbas. La rândul ei baroneasa Ashton a avut discuţii cu Benjamin Netanyahu.

Și în Congresul american se simte tensiune. Șefa comisiei de politică externă din Camera Reprezentanţilor, Ilena Ros-Lehtinen cere atât încetarea ajutorului financiar acordat de SUA către ONU, cât și a celui oferit de ONU către palestinieni (500 de milioane de dolari anual). „În ciuda deceniilor de asistenţă financiară de miliarde de dolari, dacă s-ar declara azi un stat palestinian, nu ar fi nici democratic, nici pacifist și nici dispus la negocieri cu Israelul", spune Ros-Lehtinen. „Prin oferirea unor fonduri de 2,5 miliarde de dolari către palestinieni în ultimii cinci ani, SUA nu au făcut altceva decât să răsplătească și să încurajeze acest comportament rău."

Alternativa este prezentată de Elliott Abrams, specialist al Middle Eastern Studies din cadrul Council on Foreign Relations, și fost consilier al lui Bush. „Cu toţii ne dorim o pace între israelieni și palestinieni și ne dorim ca palestinienii să fie capabili să-și creeze instituţii care, într-o zi, vor fi necesare pentru înfiinţarea unui stat decent și democratic. Dacă ei vor spune OK, acum avem o victorie simbolică și vrem să mergem la negocieri, fără precondiţii, atunci mișcarea ar trebui, evident, primită cu aprobare. Dacă, în schimb, se vor implica în organizarea unor demonstraţii de amploare și periculoase, și vor face apel la Curtea Penală Internaţională pentru a cere urmărirea oficialilor israeleni, atunci e evident că vor confruntare și nu pace."

Ultima rundă de negocieri între israelieni și palestinieni a încetat cu un an în urmă. SUA și Israel fac apel la reluarea negocierilor. În schimb palestinienii afirmă că apelul la ONU este ultima soluţie în condiţiile în care Israelul nu și-a respectat promisiunile și a continuat construcţiile în teritoriile revendicate de palestinieni.

„Obiectivul nostru nu este să intensificăm relaţiile sau să izolăm pe cineva, sau să delegitimăm pe cineva", explică reprezentantul palestinian la ONU, Riyad Mansour. „Obiectivul nostru este să ne legitimăm drepturile noastre și să înaintăm cauza unei soluţii cu două state."

Israelul a avertizat că, dacă demersul palestinian va merge până la capăt vor urma o serie de consecinţe periculoase. „Din momentul în care vor lua această decizie unilaterală, vor urma consecinţe aspre și grave", a avertizat ministrul israelian de externe, Avigdor Lieberman, vorbind la Radio Israel. Fără a dezvolta pe această temă, oficialul a spus că măsuri ca retragerea israeliană din Gaza au arătat că nu așa se ajunge la pace.

ONU va începe dezbaterea generală la New York pe 21 septembrie. Mahmoud Abbas va ţine un discurs în faţa Adunării Generale a ONU pe 23 septembrie. Palestinienii au anunţat și organizarea a două mari manifestaţii publice, una pe 21, când se vor deschide sesiunile de lucru ale ONU și o alta cu ocazia discursului lui Abbas.

Votul ONU nu va schimba nimic în teren, în schimb va da un plus de autoritate palestinienilor atât în plan intern cât și internaţional și va spori sentimentul de izolare al Israelului.

La ora actuală palestinienii au în cadrul ONU un statut de observatori nestatali. Autoritatea Palestiniană speră să obţină la ONU un statut de „stat observator", similar celui deţinut de statul Vatican. În sensul acesta votul este ca și primit. Această trecere la un alt nivel va da posibilitatea palestinienilor să aibă acces la mai multe agenţii ONU, inclusiv la Curtea Penală Internaţională.

SUA au anunţat că vor vota împotriva declarării statului palestinian. „Nu ar trebui să fie un șoc pentru nimeni că SUA se opune unei mișcări a palestinienilor de a înfiinţa un stat ce poate fi realizat numai prin negocieri", a spus purtătorul de cuvânt al externelor americane. „Deci, da. Dacă ajungem la un vot în Consiliul de Securitate al ONU, SUA vor vota împotrivă." BBC notează că blocul european al celor 27 de state ar putea fi divizat în cazul unui vot asupra problemei palestiniene, dat fiind că unele state susţin demersul iar altele i se opun.

Niciun articol afișat