Occidentul foarte dezamăgit de condamnarea duşmanului nr. 1 al lui Putin

25

Opozantul rus Aleksei Navalnîi, care a denunţat în repetate rânduri corupţia din partidul preşedintelui Vladimir Putin, a fost condamnat joi la cinci ani de închisoare pentru deturnare de fonduri. Navalnîi poate formula cerere de apel, dar condamnarea îl va împiedica să se înscrie în cursa prezidenţială.

Rusul este acuzat că ar fi deturnat 16 milioane de ruble (aproximativ 400.000 de euro) în detrimentul exploatării forestiere Kirovles, în 2009, în contextul în care era consultant al guvernatorului liberal al regiunii, faptă pentru care riscă şase ani de închisoare. Condamnarea de cinci ani a fost justificată de autorităţi prin „pericolul pe care acesta îl reprezintă pentru societate".

Această condamnare îl îndepărtează din viaţa politică pe unul dintre criticii cei mai feroce ai regimului şi duşmanul numărul unu al preşedintelui Vladimir Putin. Navalnîi era candidat la alegerile pentru primăria Moscovei, care vor avea loc la 8 septembrie, şi şi-a anunţat intenţia de a candida la prezidenţialele din 2018.

După verdict, mii de persoane – 2.500 conform poliţiei, 10.000, potrivit participanţilor – s-au adunat în apropiere de Kremlin pentru o mişcare de protest. Mai multe personalităţi din rândul opoziţiei, printre care liderul partidului Iabloko şi scriitorul Boris Akunin, au anunţat că vor participa la această manifestaţie. Demonstraţia de protest nu a fost autorizată de autorităţi.

În urma protestului, cel puţin 60 de persoane au fost reţinute, conform Russia Today.

Comunitatea internaţională şi-a exprimat imediat indignarea şi îngrijorarea. Statele Unite sunt „profund dezamăgite" de condamnarea dizidentului rus, denunţând un „proces politic". Puterea din Rusia „încearcă să reducă la tăcere vocea opoziţiei", a declarat Jay Carney, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei SUA.

Şi guvernul german a considerat drept „disproporţionată" condamnarea lui Navalnîi în raport cu „infracţiunea" de care a fost considerat vinovat, a apreciat purtătorul de cuvânt al Guvernului german, Steffen Seibert, într-un e-mail trimis Agenţiei France Presse.