ONU: În Siria a fost folosit gazul Sarin împotriva civililor

82

Naţiunile Unite au confirmat, „fără echivoc şi în mod obiectiv", că în Siria au fost utilizate arme chimice pe 21 august, la periferia oraşului Damasc, informează BBC.

Reprezentanţii ONU nu ştiu însă şi cine l-a folosit. Dar este sigur că „85% din probele de sânge prelevate de la victime au fost testate pozitiv la (gazul letal) Sarin. Probele de ţesuturi – spune textul – de la 34 din cele 36 de persoane spitalizate au arătat urme de otravă. Aproape toate au fost pozitive la Sarin".

„Este o crimă de război", a declarat secretarul general ONU, Ban Ki-moon, la predarea raportului către inspectorii Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Comisia ONU care anchetează încălcarea drepturilor omului în Siria a anunţat de asemenea că va investiga 14 cazuri suspecte de atacuri cu arme chimice, care ar fi fost făcute după septembrie 2011. Scopul acestei investigaţii este stabilirea responsabilului pentru acele crime, a declarat preşedintele Comisiei, Paulo Pinheiro, la o conferinţă de presă, citează Yahoo!News.