Accesul la apă a intrat pe lista drepturilor fundamentale ale omului

237

ONU a declarat accesul la apă potabilă și igienă sanitară ca drept fundamental al omului în condiţiile în care milioane de oameni pe faţa pământului au acces limitat sau deloc la apă potabilă și o treime din populaţia lumii nu are acces la igiena sanitară.

   

    Rezoluţia a fost adoptată cu 122 de voturi pentru, nicio împotrivire și 41 de abţineri. Ţările care s-au abţinut de la vot au sugerat că o astfel de rezoluţie ar putea submina procesul de negociere al diferitelor ţări care își dispută accesul la sursele de apă. Alte state au afirmat că rezoluţia nu definește clar scopul pentru care este adoptat acest nou drept fundamental și nici obligaţiile care revin în urma noii decizii. Între ţările care s-au abţinut de la vot au fost Canada, SUA, Marea Britanie, Australia. În favoarea rezoluţiei au fost China, Rusia, Germania, Franţa, Spania, Brazilia.

    Conform ONU, în fiecare an, un milion și jumătate de copii cu vârste sub 5 ani mor din pricina lipsei de apă și a bolilor contractate în lipsa igienei sanitare. Textul rezoluţiei precizează că 884 de milioane de oameni nu au acces la apă potabilă sigură, iar 2.6 miliarde de oameni nu au acces la elementele de igiena sanitară de bază.

    Ţinta rezoluţiei este ca în 2015 aceste cifre să fie reduse la jumătate.