Rusia instituie o nouă sărbătoare ortodoxă

13

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a aprobat miercuri instituirea unei noi sărbători de stat, care să marcheze aniversarea adoptării creştinismului în Rusia.

   

    Sărbătoarea de ieri a comemorat evenimentul din anul 988 d.Chr., momentul încreștinării slavilor răsăriteni. Gestul a fost evaluat ca o dovadă în plus de sprijin din partea Kremlinului pentru Biserica Ortodoxă Rusă, tot mai puternică după căderea comunismului, transmite Reuters.

    Grupările ruse de dreapta au criticat instituirea sărbătorii de către preşedinte, argumentând că un astfel de decret ar submina constituţia seculară a Rusiei, iar numeroşi membri ai comunităţii minoritare musulmane s-au plâns că sărbătoarea îi exclude.

Primul ministru rus Vladimir Putin a declarat că adoptarea creștinismului a adus Rusia mai aproape de Europa. „Acesta a fost un eveniment de importanţă colosală. Rusia a făcut o alegere istorică”, a declarat liderul rus după ce a aprins o candelă la cea mai veche catedrală a Rusiei, Sfânta Sofia din Veliky Novgorod.

Data de 28 iulie a fost serbată și în 1888 și în 1988, însă ieri a fost pentru prima oară când evenimentul a avut parte de o recunoaștere oficială din partea statului.